Kaupunginhallitus, kokous 11.3.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Valtuustoaloite / Järvenpään kaupungin Uuden Vuoden ilotulituksen korvaaminen laservaloesityksellä

JARDno-2019-693

Valmistelija

  • Laura Kattelmäki, lakimies, laura.kattelmaki@jarvenpaa.fi

Perustelut

Aiempi käsittely

Kaupunginvaltuusto 25.2.2019 § 6

Valtuustoaloite Järvenpään kaupungin Uuden Vuoden ilotulituksen korvaaminen laservaloesityksellä, Pirjo Komulainen ja 24 muuta valtuutettua.

Järvenpään kaupungin toteuttama perinteinen Uuden Vuoden ilotulitus on kaupunkilaisille tärkeä yhteisöllinen tapahtuma, jota tullaan seuraamaan myös ympäristökunnista.

Ilotulituksia on ilmanlaatusyistä rajoitettu jo eri puolilla maailmaa, sillä niiden on todettu huonontavan vähintäänkin paikallisesti hengitysilmaa. Helsigin seudun ympäristöpalveluiden mittauspisteissä Uuden Vuoden ilotulitukset näkyvät samanlaisina piikkeinä, kuin jos alueella olisi iso tulipalo.

Perinteet ovat tärkeitä, mutta ilotulituksella on toinenkin ikävä kääntöpuoli. Niiden räiskeestä ja paukkeesta kärsivät paitsi luonnonvaraiset eläimet myös monet kotieläimet.

Ilotulitukselle on olemassa ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka ei rasita luontoa eikä sen eläimiä. Se on laservaloilla toteutettu esitys. Laservalot suuntautuvat taivaalle ja siihen kuuluu olennaisena osana musiikki, joten Sibelius voi tahdittaa Uutta Vuotta myös näiden valojen tahdissa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut emme halua kieltää ilotulituksia, mutta ehdotamme että Järvenpään kaupunki on tässäkin asiassa edelläkävijä ja selvittää mahdollisuuksia korvata nykyinen Uuden Vuoden ilotulitus laservaloesityksellä.

Ehdotus 

Kaupunginvaltuusto merkitsee valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen valmisteltavaksi kaupunginhallitukselle.

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi ja päätti lähettää sen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

MT

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää valtuustoaloitteen hyvinvoinnin palvelualueelle valmisteltavaksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kulttuurijohtaja