Hyvinvointilautakunta, kokous 29.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Järvenpään Opiston tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2025-2027

JARDno-2024-1921

Valmistelija

  • Jonna Käsmä, jonna.kasma@jarvenpaa.fi

Perustelut

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman taustaa

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat Järvenpään Opiston keskeisiä arvoja. Vuosille 2025–2027 laaditulla tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmalla tuetaan tasa-arvon edistämistä opiston arjessa ja ennaltaehkäistään syrjintää. Suunnitelmalla varmistetaan, että Järvenpään Opistossa tehdään järjestelmällistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävää työtä.

Tasa-arvolaki (609/1986) kieltää sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella tapahtuvan syrjinnän oppilaitoksissa. Lain mukaan (5 a §) kaikilla Suomen kouluilla ja oppilaitoksilla tulee olla oma oppilaitoskohtainen tasa-arvosuunnitelma. Koulutuksen järjestäjien on tehtävä systemaattista ja suunnitelmallista työtä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi ja sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella tapahtuvan syrjinnän ennaltaehkäisemiseksi. Oppilaitoksen henkilöstön ja opiskelijoiden tulee osallistua tasa-arvosuunnitelman laatimiseen.

Yhdenvertaisuuslain (1325/2014) tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa. Yhdenvertaisuuslain mukaan koulutuksen järjestäjän ja sen ylläpitämän oppilaitoksen tulee laatia suunnitelma yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Suunnitelmassa tulee käsitellä sekä opiskelijoiden että henkilöstön yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuuden toteutumista tulee arvioida ja ryhtyä sen mukaisesti tarvittaessa yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin. Oppilaitoksen henkilöstöä ja opiskelijoita tulee kuulla yhdenvertaisuuden edistämistoimenpiteistä.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma laaditaan enintään kolmeksi vuodeksi ja se tarkistetaan vuosittain.

 

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nykytilanne Järvenpään Opistossa

Syyslukukauden 2024 aikana kerättiin aineistoa, jonka perusteella arvioitiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nykytilannetta Järvenpään Opistossa. Osana tätä kartoitusta toteutettiin sähköinen kysely, johon saatiin yhteensä 583 vastausta opiskelijoilta ja 14 vastausta tuntiopettajilta.

Opiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilannetta selvitettiin myös taiteen perusopetuksessa opiskeleville lapsille ja nuorille suunnatuissa lähitapaamisissa. Lisäksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta keskusteltiin 10.10.2024 järjestetyssä henkilöstökokouksessa, jossa paikalla olivat opiston päätoimiset työntekijät sekä tuntiopettajien edustaja.

Sekä verkkokyselyiden että lähitapaamisten perusteella välittyi tyytyväisyys opiston toimintaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioissa. Yleisimmin kiitettiin siitä, että aiheeseen kiinnitetään opistossa huomiota. Kartoituksessa kävi ilmi, että opiston toiminnan koetaan edistävän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta: kursseille osallistuminen on avointa kaikille, ja niille osallistuu eri-ikäisiä ihmisiä monenlaisista taustoista.

 

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden haasteet

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteen nykytila-analyysin pohjalta tunnistettiin myös haasteita ja kehityskohtia. Keskeisimmiksi haasteiksi Järvenpään Opiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksissä nostettiin seuraavat:

  • Sukupuoli: Opiston opiskelijakunta on vahvasti naisvaltainen, sillä noin 80 % opiskelijoista on naisia.
  • Ikä: Digitaalinen eriarvoisuus koskettaa erityisesti ikääntyneitä.
  • Kieli: Puutteellinen suomen kielen taito vaikeuttaa osallistumista opetukseen tai tiedon saamista toiminnasta.
  • Vammaisuus: Kaikki opetustilat eivät ole esteettömiä liikuntavammaisille tai huonokuuloisille.
  • Muut tekijät: Kaikille ei ole selvää, miten tulee toimia, jos kokee tai havaitsee opiston toiminnassa syrjintää tai häirintää.

 

Toimenpiteet ja seuranta

Nykytilaselvityksen pohjalta laadittiin lista konkreettisista toimenpiteistä, joilla edistetään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista Järvenpään Opistossa.

Päävastuu toimenpiteiden toteutumisella on opiston rehtorilla. Hän seuraa suunnitelman toimeenpanoa lukuvuosittain ja varmistaa, että kaikki toimenpiteet on saavutettu vuoden 2027 loppuun mennessä.

Valitut toimenpiteet:

  • Opiston opettajille järjestetään koulutusta tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja moninaisuuteen liittyen.
  • Kehitetään ja selkiytetään tapoja, joilla syrjintätapauksista ja häirintäkokemuksista voi ilmoittaa.
  • Viestinnässä huomioidaan ihmisten moninaisuus.
  • Saavutettavuutta kehitetään hyödyntämällä Kansalaisopistojen liiton laatimaa saavutettavuuden tarkistuslistaa.  

 

Toimivalta: Järvenpään kaupungin hallintosääntö Luku 2 § 21 (KV 27.5.2024 § 34)

KS

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan Järvenpään Opiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuosille 2025-2027.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Palvelualuejohtaja Kristiina Soots selosti asiaa.

Tiedoksi

Opetuksen ja kasvatuksen hallinto, osaamis- ja työllisyyspalvelujen päällikkö, erityisasiantuntija (kotoutumispalvelut), henkilöstöjohtaja