§ 6 Päätös korvausvaatimukseen

JARDno-2023-1920

Päätöspäivämäärä

26.4.2024

Päätöksen tekijä

Kaupunkikehitysjohtaja

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosäännön, liitteen 1: Taloudellinen toimivalta, kohta B mukaan: palvelualuejohtaja päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä silloin, kun korvauksen arvo on alle 10 000 euroa. 

 

Kuvaus

I&O Partners Asianajotoimisto Oy on Vantaan Kate ja Purku Oy:n asiamiehenä 5.12.2023 toimittanut sähköpostitse Järvenpään kaupungille korvausvaatimuksen, joka koskee Järvenpäässä sijaitsevaa Käpälämäki-kiinteistöä 186-401-9-129. Korvausvaatimuksessa on vaadittu Järvenpään kaupunkia suorittamaan Vantaan Kate ja Purku Oy:lle aiheutuneet asianajokulut 3.937,50 euroa I&O Partners Asianajotoimisto Oy:n asiakasvaraintilille 18.12.2023 mennessä. Korvausvaatimuksen perusteeksi on esitetty, että Järvenpään kaupungin asian selvittäminen ja neuvonanto on ollut huolimatonta, kun rakennuslupatilanteesta on useista tiedusteluista ja selventävistä kysymyksistä huolimatta annettu väärää tietoa.

I and O Partners Asianajotoimisto Oy on tiedustellut 14.9.2023 Järvenpään kaupungin rakennusvalvonnan sihteeriltä, onko kiinteistöllä 186-401-9-129, RN:o 9:129 ”Käpälämäki” VOIMASSA OLEVAA rakennuslupaa, johon sihteeri on vastannut: ”Tällä kiinteistöllä (kiinteistötunnus: 186-401-9-129, RN:o 9:129 ”Käpälämäki” -niminen tila) ei löydy VOIMASSA OLEVAA rakennuslupaa.”

Rakennusvalvonnan sihteeri on silloin vastannut kysymykseen kirjaimellisesti, että voimassa olevaa rakennuslupaa ei ole, koska olemassa oleva lupa ei ole enää voimassa. Vastaus on annettu Facta kuntarekisteristä tehdyn haun perusteella, joka tuotti yhden osuman (yhden rakennusluvan). Mainittakoon vielä selvennyksenä, että ko. rakennuslupa on myönnetty 3.6.1952, jolloin kyseistä lupaa ei voida enää käyttää uudisrakentamiseen oikeuttavana hallintolupana, jolloin se ei ole myöskään voimassa. Tuohon aikaan lupa on ollut voimassa 5 vuotta siitä päivästä, kun se on myönnetty.

Vuoden 1931 asemakaavalain nojalla annetun rakennussäännön 37 §:n mukaan, ellei rakennusyritystä ollut aloitettu kolmessa ja loppuunsaatettu viidessä vuodessa siitä, kun rakennuslupa myönnettiin, oli lupa rauennut, ellei maistraatti erityisistä syistä pidentänyt sen voimassaoloaikaa. Muu maistraatin antama lupa raukesi, ellei sitä kolmessa vuodessa käytetty.  Rakentamisesta maaseudulla annetun lain (683/1945) 1 §:ssä säädettiin, että "rakennettaessa maalaiskunnassa on, huomioon ottaen mitä rakentamisesta muutoin on erikseen säädetty, noudatettava tämän lain säännöksiä". Näin ollen, kun laissa 683/1945 ei säädetty rakennusluvan voimassaolosta, tuli sovellettavaksi em. rakennussäännön tätä tarkoittava oikeusohje.

Sihteeriltä tarkennettiin tilannetta vielä puhelimitse ja sähköpostitse. Vastaukset olivat selkeitä, että ei ole olemassa rakennuslupaa, jolla saisi rakentaa tänä päivänä. Rakennusvalvonnan alueidenkäytön asiantuntijalta on tiedusteltu puhelimitse syyskuussa 2023 (tarkka päivämäärä ei ole muistissa) kiinteistön lupatilannetta. Alueidenkäytön asiantuntija lupasi palaavansa asiaan, ja toimitti saunarakennuksen rakennusluvan (3.6.1952 § 6) 10.10.2023 sähköpostitse lakimiehelle.

On ilmeistä, että tietopyynnön esittäjä on alun pitäen esittänyt/yksilöinyt tietopyyntönsä epätäsmällisesti. Järvenpään kaupungin rakennusvalvonta on antanut asianmukaisen vastauksen esitettyyn tietopyyntöön.  Kun tietopyyntö esitettiin uudemman kerran, se oli muotoiltu siten, että se selkeästi koski kiinteistön rakennuslupia ns. yleisellä tasolla. Kaupunki on pyynnön perusteella hakenut arkistosta saunarakennusta koskevan luvan, digitoinut sen ja luovuttanut pyytäjille sähköisesti. Järvenpään kaupungin rakennusvalvonta on täyttänyt hallintolain (434/2003) mukaisen neuvontavelvollisuutensa ja vastannut esitettyyn tietopyyntöön asianmukaisesti, eikä siten ole vastuussa korvausvaatimuksessa esitetyistä asianajokuluista.

 

*tekninen korjaus / henkilötietoja poistettu 26.4.2024 / VV, HK

Päätös

Päätän:

  1. todeta, että Järvenpään kaupungin rakennusvalvonta on edellä esitetyin perustein toiminut huolellisesti asian selvittämisessä ja antanut asianmukaisen vastauksen esitettyyn tietopyyntöön. 
  2. hylätä esitetyn korvausvaatimuksen edellä esitetyin perustein perusteettomana.

Allekirjoitus

vs. kaupunkikehitysjohtaja Mikko Autere

Organisaatiotieto

Rakennusvalvonta