Hyvinvointilautakunta, kokous 24.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Lisämääräraha / Juholanmäen jäähdytyskontti

JARDno-2019-713

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Ahola, erityisasiantuntija, jari.ahola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään keskuskentän ja Juholanmäen urheilukenttien suunnittelu on meneillään.  Laaditun aikataulun mukaan yleissuunnitelma koko Keskustan likiuntapuistosta valmistuu huhtikuun loppuun mennessä.

Kuntalaisilla ja sidosryhmillä on mahdollisuus kertoa näkemyksensä ja vaikuttaa suunnitelmaan MunJäke - sovelluksen kautta 10.3. mennessä.  Tämän lisäksi järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus 19.3. Seutulantalolla.  Kysy liikuntapuistosta -sometunti järjestetään Järvenpään kaupungin Facebook-tiilillä 7.3.

Järvenpään Vapaa-aika- ja osaamispalvelujen johtaja Jari Lausvaara valaisee nuorisovaltuustoa Keskustan liikuntapuistosuunnitelmmista saapumalla kokoukseen 4.3. esittelemään asiaa.  

Ehdotus

Esittelijä

Jari Ahola, erityisasiantuntija, jari.ahola@jarvenpaa.fi

Nuorisovaltuusto kuulee Vapaa-aika- ja osaamispalvelujen johtaja Jari Lausvaaran selvityksen Keskustan liikuntapuistosuunnitelman nykytilasta ja päättää sen pohjalta mahdollisista toimista.

Päätös

Kuultiin Jari Lausvaaran esitys ja päätettiin että nuorisovaltuuston jäsenet jättävät oman mielipiteen Mun Jäke sovelluksen kautta. 

Perustelut

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Marju Taurula, palvelualuejohtaja, marju.taurula@jarvenpaa.fi

 

 

 

Päätös

 

Esittelijän esityksestä asia poistettiin listalta.

 

 

 

 

Valmistelija

Jari Lausvaara, Tilakehitysjohtaja, jari.lausvaara@jarvenpaa.fi

Perustelut

 

Järvenpään kaupunki on tilannut urheilukenttien yleissuunnittelun puitesopimusjärjestelynä Sitowise Oy:ltä (JARDno 2019-32). Suunnittelutyön tavoitteena on laatia yleissuunnitelma Järvenpään Keskuskentästä ja Juholanmäen alueen urheilukentistä. Työn pohjana toimii 2017 valmistunut Järvenpään urheilukenttäselvitys (Sito Oy). 

Yleissuunnitelmassa tulee huomioida alueen rakentamisen suunnitelmat,​ tilatarpeet ja rakentamisen vaiheistuksen suunnittelun. Sitowise Oy:n tarkennetun tarjouksen 27.12.2018 mukaisesti työn tuloksena syntyy suunnitteluaineisto,​ joka sisältää suunnitelmaselostuksen,​ asemapiirustukset,​ tyyppipoikkileikkaukset,​ vesihuollon ja kuivatuksen asemapiirustuksen,​ kustannusarvion ja kokousaineistot.

Yleiskaavassa Juholanpellon alue on osa valtakunnallisesti arvokasta rakennetun kulttuuriympäristön aluetta eli RKY aluetta.  Alueen yleissuunnittelu on päädytty jakamaan kahteen vaiheeseen vahvistetun asemakaavan mukaisesti: alueen halki kulkevan kevyenliikenteenreitin länsipuolta koskee V-1 ja s/10 asemakaavamerkinnät ja itäpuolta VU-1 ja s/11. Merkintöjen erotuksena on se, että maisemaan soveltuvaa rakentamista voi sijoittaa vain VU-1 alueelle. Koko alueen suunnitelmaa laadittaessa on toimittava yhteistyössä museviranomaisen kanssa.

Vaihe 1 sisältää alkuperäisen suunnittelualueen ts. pohjois-etelä -suunnassa kulkevan Koulupolun / kevyen liikenteen väylän itäpuoliset osat. Vaiheen 2 suunnittelussa laaditaan vaihtoehtoinen luonnos pesäpallokentän länsipuolisen peltoalueen maankäytöllisestä hyödyntämisestä liikunta- alueena ja pelikenttinä pitkällä aikavälillä. Suunnittelussa tulee huomioida myös alueen mahdollisuudet tapahtumakäyttöön ja talviliikuntaan. Kaavoitus laatii maisemasuunnittelijan kanssa vaihtoehtoisen luonnoksen peltoalueen hyödyntämiseksi liikuntapaikkarakentamisessa ja siihen pyydetään Maakuntamuseon lausunto. 2. vaiheen mahdolliset investoinnit ovat alustavasti pohdittu ajoittuvan 2020- luvun loppupuolle.  

Keskustan liikuntapuiston 1. vaiheen yleissuunnitelmaluonnosta on esitelty Hyvinvointilautakunnalle 9.5.2019. Tämän jälkeen valmistelussa on pyritty varmistamaan etenkin jalkapallon ja yleisurheilun lajiolosuhteiden parantaminen. Keskeisimmät muutokset ja tarkennukset aiempaan luonnokseen nähden ovat:

  • Keskuskentän pääkatsomo on siirretty lähemmäs kenttää, jonka vuoksi kentän länsipuolen pituushyppypaikat poistettiin. Katsomorakenne on mahdollista viedä myös juoksuratojen päälle; asiaa ei tarvitse ratkaista tässä (yleissuunnittelu) vaiheessa, vaan se ratkaistaan vasta rakennussuunnittelun yhteydessä. 
  • Juoksuratoja on 8 ja juoksuratojen geometria on tavanomainen
  • Keskuskentän jalkapallokentän mitat ovat 64x100 m, mikä täyttää Suomen palloliiton liigalisenssimääräykset (2019 -).
  • Katsomo on 800 paikkainen ja sitä voi levittää sivuille siten, että siitä tulee 1500 paikkainen.
  • Itäpuolen pituushyppypaikat on levitetty siten, että niihin voidaan hypätä rinnakkain eli molemmissa on kaksi vauhdinottorataa vierekkäin. Pituushyppypaikkojen määrä ei vähene.
  • Itäpuolen pituushyppypaikkojen itäpuolella on lämmittelysuora.
  • Lämmittelysuoralla on kolme mustalla katkoviivalla esitettyä suorakulmiota. Nämä ovat siirrettäviä katsomoita, joihin mahtuu 60 henkilöä per katsomo eli yhteensä 180 henkilöä. 
  • Itäpuolen pituushyppypaikkojen levittämisen vuoksi koripallokenttä piti siirtää keskuskentän länsipuolelle.
  • Ulkokuntosali sijaitsee edelleen keskuskentän itäpuolella.
  • Heittopaikkojen sijainti ratkaistaan vasta vaiheessa 2. Alustavassa suunnitelmassa heittopaikan alue on kivituhkapintainen ja muu osa heittoalueesta ruohopintainen. Kivituhkakenttä voi toimia myös pysäköintialueena tapahtumien aikana. Ennen lopullista ratkaisua toimitaan väliaikaisin järjestelyin. 

 

Yleissuunnitelman 1. vaiheen alustava kustannusarvio 6,64 M€ kenttärakenteiden ja 1,85 M€ rakennusten osalta sisältyy varauksena vuosien 2021 - 2026 investointiohjelmaan.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Marju Taurula, palvelualuejohtaja, marju.taurula@jarvenpaa.fi

 

Hyvinvointilautakunta päättää

  1. merkitä tiedoksi liitteenä olevan Keskustan liikuntapuiston 1. vaiheen yleissuunnitelman
  2. esittää kaupunginhallitukselle, että hankkeen suunnittelua voidaan jatkaa 1.vaiheen osalta esitetyn yleissuunnitelman pohjalta

 

Käsittely:

Lassi Markkanen esitti Peter Osipowin kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi

  • valmisteluohjeena mm, että:
    • tuodaan uudelleen käsittelyyn, kun saadaan mm. selvyys ympäristön ja alueen (mm. JYK) rakentumisesta
    • vastapäisen pellon rakentamismahdollisuus (lausunto museovirastolta)
    • juoksuratojen lukumäärään vähentäminen 8:sta 6:een
    • jalkapallokentän tai yleisurheilukentän siirtäminen eri paikkoihin

 

Palautusesityksen jälkeen puheenjohtaja totesi, että asian käsittely kohdistuu palautusesitykseen

 

Palautuskäsittely

 

Käsittelyn jälkeen puheenjohtaja totesi, sitä lautakunnalta kysyttyään, koska lautakunta ei ollut yksimielinen palautusesityksestä, niin asiasta äänestetään.

 

Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys.

 

Jaa = Asian käsittelyä jatketaan

 

Ei = Asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi

 

Äänestyksen tulos

 

Jaa = Katri Kuusikallio, Marko Koskela, Ossi Vähäsarja, Tuula Siltasari = neljä (4) ääntä

 

Ei = Peter Osipow, Pasi Koskinen, Anne Kujasalo, Lassi Markkanen, Pia Valonen = viisi (5) ääntä

 

Tyhjä = Satu Haaparanta = yksi (1)

 

Poissa = Heini Lehtonen, Arja Eriksson, Mika Asikainen, Ida- Cecilia Strandberg = neljä (4)

 

Käsittelyn jälkeen puheenjohtaja totesi, että äänin neljä (4) Jaa- ääntä, viisi (5) Ei- ääntä, tyhjä yksi (1), poissa neljä (4) hyvinvointilautakunta päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi mm. edellä käsittelystä kirjatuin valmisteluohjein.

 

 

Päätös

 

Hyvinvointilautakunta päätti äänestyksen jälkeen äänin neljä (4) Jaa- ääntä, viisi (5) Ei- ääntä, tyhjä yksi (1), poissa neljä (4) palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi mm. edellä asian käsittelystä kirjatuin valmisteluohjein.

 

 

 

Valmistelija

Jari Lausvaara, Tilakehitysjohtaja, jari.lausvaara@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hyvinvointilautakunta palautti yleissuunnittelun valmisteluun 14.11.2019 § 69 valmisteluohjeena, mm. että:

  • tuodaan uudelleen käsittelyyn, kun saadaan mm. selvyys ympäristön ja alueen (mm. JYK) rakentumisesta
  • vastapäisen pellon rakentamismahdollisuus (lausunto museovirastolta)
  • juoksuratojen lukumäärään vähentäminen 8:sta 6:een
  • jalkapallokentän tai yleisurheilukentän siirtäminen eri paikkoihin

Kaupunginhallitus päätti 13.1.2020 § 3, että uuden JYK -kampuksen liikuntatilat toteutetaan VE2 laajuisena koulun yhteyteen: salin koko 1 215 m2, vapaa korkeus 9m, väliverhoilla 4 osaan jaettava ja väestönsuojelu- eli VSS-tilat toteutetaan osana JYK-hanketta. Päätös merkitsee, että VSS tilojen tulla sijoittamaan esim. urheilukentän katsomorakenteisiin ja JYKin salin pukuhuoneet voivat olla urheilukentän kanssa yhteiskäytössä.

Järvenpään palloseuran (Jäps) ja Keski-Uudenmaan yleisurheilijoiden (Kuy) edustajat kutsuttiin ns. laajennetun ohjausryhmän kokoukseen 16.12.2019. Kokouksessa käsiteltiin jalkapallon ja yleisurheilun harjoittelu- ja kilpailuolosuhteiden yhteensovittamiseen liittyvät asiat. Kokousmuistion pohjalta suunnittelijat ovat päivittäneet suunnitteluselostusta ja tarkentaneet kustannusarviota. Jäpsin ja Kuyn toimielimet ovat laatineet päivitettyyn suunnitteluaineistoon pohjautuen yhteisen lausunnon. Valmistelijoiden, käyttäjien ja suunnittelijoiden yhteinen näkemys on, että

  • Keskuskentän alueelle sijoitetaan 68x105 kokoinen jalkapallokenttä ja yleisurheilukenttä 8 juoksuradalla ja kahdella 6 metriä leveällä hyppypaikalla. 
  • Katsomo on tässä vaiheessa kapasiteetiltaan riittävä ja suunnittelu tarkentuu seuraavissa suunnitelmavaiheissa.
  • Molemmat jalkapallokentät (keskuskenttä ja Juholanmäen) toteutetaan tekonurmipintaisina. Tämän johdosta heittolajit sijoitetaan Juholanpolun länsipuoliselle pellolle, joka on asemakaavassa V-1/s-10, virkistysalue ja alue on valtakunnallisesti merkittävän kulttuurimaiseman osa.
  • Jatkosuunnittelu tulee tehdä yhteistyössä museoviranomaisen kanssa (kaavamääräys) kulttuurimaisema ja avoimet näkymät huomioiden: Heittopaikkojen viereen kylvetään nurmi vapaamuotoista pelailua varten. Lisäksi alueella on tilavaraus juoksupolulle/hiihtoladulle. Radan suunnalta avautuvaan peltomaisemaan ei ole tulossa rakennuksia ja kiekon-/moukarinheittopaikan suojaverkko lasketaan alas aina, kun paikalla ei heitetä. Heittosektorit toteutetaan nurmipintaisena. 

Jäpsin ja Kuyn 10.2.2020 päivätyn lausunnon mukaan jatkosuunnittelussa tulee ko. yleissuunnittelua tarkemmin huomioida alueen käyttö myös maksullisissa tapahtumissa. Alueen rajaaminen tulee toteuttaa siten, että syntyy riittävät näkemäesteet ja valvontamahdollisuudet. Tapahtuma-alueen toiminnallisuudessa tulee tarkentaa vielä mm. lipunmyynnin ja oheispalveluiden sijaintia.

Yleissuunnittelun kustannusarvioita on korotettu 190.000 eurolla, johtuen katsomorakenteiden erityisvaatimuksista.

 

Ehdotus

Esittelijä

Marju Taurula, palvelualuejohtaja, marju.taurula@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää

  • merkitä tiedoksi liitteenä olevan Keskustan liikuntapuiston 1. vaiheen yleissuunnitelman
  • esittää kaupunginhallitukselle, että hankkeen suunnittelua voidaan jatkaa 1.vaiheen osalta esitetyn yleissuunnitelman pohjalta

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Jari Lausvaara, Tilakehitysjohtaja, jari.lausvaara@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hyvinvointilautakunta 27.2.2020 § 14

 

TL

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että hankkeen suunnittelua voidaan jatkaa 1.vaiheen osalta esitetyn yleissuunnitelman pohjalta.

 

 Käsittely 

Keskustelun kuluessa kaupunginjohtaja muutti päätösehdotustaan kuulumaan seuraavasti:

Asia palautetaan valmisteluun.

Päätös

Hyväksytiin muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään keskustan liikuntapuisto on keskeinen urheilun ja liikunnan alue, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet omatoimiseen ja ohjattuun liikkumiseen erilaisissa ympäristöissä. Urheilukentän alue on peräisin 1950-luvulta ja sitä on saneerattu 1980-luvulla. Järvenpään kokonaisvaltainen kehittyminen kentän rakentamisen ajoista niin väestönkasvun kuin urheiluseurojen määrän ja tarpeen kautta on ollut voimakasta. 1950-luvun olosuhteisiin luodun keskusurheilukentän ja viereisen Juholanpellon alueen olosuhteiden kehittäminen vastamaan kasvavan kaupungin ja sen asukkaiden tarpeita on ilmeinen. Suunnittelun lähtökohtana ovat olleet Järvenpään strategia, sen tavoitteet sekä liikuntapalveluiden toimintaa ohjaavat asiakirjat. Valmistelussa ja suunnittelussa on oltu aktiivisessa vuoropuhelussa loppukäyttäjien kanssa, jonka pohjalta toiminnallinen kokonaisuus ja hankesuunnitelma on toteutettu.

 

Hankesuunnitelman tarkoitus

Hankesuunnitelma tarkentaa aiempaa yleissuunnitelmaa alueesta, mutta ei ole vielä lopullinen toteutussuunnitelma. Hankesuunnitelma antaa lähtötiedot tarkemmalle suunnittelulle, jonka pohjalta rakentaminen toteutetaan. Hankesuunnitelman yhteydessä oleva kustannusarvio (10,9 miljoonaa euroa) on tarkennettu arvio kustannuksista tämänhetkisillä lähtötiedoilla. Materiaalien kustannuksiin globaalisti vaikuttava Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheuttaa suurta epävarmuutta materiaalien ja myös työvoiman kustannuksiin. Tarkennetut kustannukset saadaan tarkemman suunnittelun jälkeen tarjouspyyntöjen kautta ja ne voivat olla hyvinkin toisenlaiset kuin mitä laskentaohjelmalla tehty kustannuslaskenta tällä hetkellä kustannuksia arvio. Sen tähden rakennuttamisen päätöksentekoa ehdotetaan vaiheistettavan niin, että ensi vaiheessa käynnistetään liikuntapuiston tarkempi suunnittelu ja toisessa vaiheessa haetaan poliittiselta päätöksenteolta erikseen päätös rakentamisen käynnistämisestä. Näin voimme arvioida ja mahdollisesti edelleen vaiheistaa rakennuttamisen aikataulua, jos kustannukset nousevat edelleen.

Hyvinvointilautakunta päättää keskustan liikuntapuiston toiminnallisesta kokonaisuudesta ja sen kehittämisestä. Alueen kehittäminen tehdään peruskorjaamalla nykyisiä alueita sekä rakentamalla uusia liikuntapaikkoja. Juholanmäen pesäpallokenttä on alueelle rakennettu v. 2019.  Liikuntapuiston yleissuunnitelma on valmistunut vuonna 2019. Yleissuunnitelma on hankesuunnitelman lähtökohtana. Suunnitelmassa on kuitenkin huomioitu tämänhetkiset alueen rakentamisen tarpeet. Alueen käyttäjien tarpeita on myös kartoitettu tätä hankesuunnitelmaa varten.

Liikuntapuiston hankesuunnitelmassa esitetään mm. keskusurheilukentän uusiminen sekä katsomon ja oheispalvelutilojen rakentaminen, ulkoliikunta-alueen sekä koulun yhteyteen leikkialueen rakentaminen. Keskusurheilukentän vieressä sijaitsee Järvenpään Yhteiskoulu (JYK), jossa on noin 500 oppilasta. Koulun uudis- ja peruskorjausosien valmistuttua koulussa on 1100 oppilaspaikkaa. Sipoontien eteläpuolelle Juholanmäen alueelle on suunnitelmassa esitetty jo toteutetun pesäpallokentän / tekojään läheisyyteen yleisurheilun heittopaikkoja (kiekko, moukari, keihäs), jalkapallokenttä ja tenniskentät (3 kpl), jonka alue toimii talvikaudella jääkiekkokaukalona (tekojää), sekä kuntoilupolut Juholanpellolle juoksu- ja hiihtokäyttöön.

Liikuntapuistoon esitetään uudet huoltorakennukset alueen käyttäjiä ja tarvittavia huoltotoimenpiteitä varten. Alueen liikennejärjestelyitä, jalankulun ja pyöräilyn väyliä sekä pysäköintialueita uusitaan ja laajennetaan.

Hankesuunnitelman yhteydessä ovat liitteenä hankesuunnitelman laadinnan yhteydessä tarkennettu asemapiirustus sekä tilojen ja toimintojen määritykset.

JARDno-2019-713

Aikaisempi käsittely

Hyvinvointilautakunta, 27.2.2020 § 14

Hyvinvointilautakunta, 14.11.2019 § 69

Hyvinvointilautakunta, 9.5.2019 § 21

KS

Ehdotus

Esittelijä

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä osaltaan keskustan liikuntapuiston toiminnallisen kokonaisuuden hankesuunnitelman mukaisesti.

Käsittely

Kulttuurijohtaja Sami Ylisaari ja rakennuttajapäällikkö Teemu Jaakkola Mestaritoiminta Oy:stä selostivat asiaa.  

Kokoustauko tämän pykälän jälkeen klo 18.38-18.50.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Valmistelija

Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään keskustan liikuntapuisto on keskeinen urheilun ja liikunnan alue, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet omatoimiseen ja ohjattuun liikkumiseen erilaisissa ympäristöissä. Urheilukentän alue on peräisin 1950-luvulta ja sitä on saneerattu 1980-luvulla. Järvenpään kokonaisvaltainen kehittyminen kentän rakentamisen ajoista niin väestönkasvun kuin urheiluseurojen määrän ja tarpeen kautta on ollut voimakasta. 1950-luvun olosuhteisiin luodun keskusurheilukentän ja viereisen Juholanpellon alueen olosuhteiden kehittäminen vastamaan kasvavan kaupungin ja sen asukkaiden tarpeita on ilmeinen. Suunnittelun lähtökohtana ovat olleet Järvenpään strategia, sen tavoitteet sekä liikuntapalveluiden toimintaa ohjaavat asiakirjat. Valmistelussa ja suunnittelussa on oltu aktiivisessa vuoropuhelussa loppukäyttäjien kanssa, jonka pohjalta toiminnallinen kokonaisuus, yleissuunnittelu ja hankesuunnitelma on toteutettu.

Juholanmäen pesäpallokenttä on rakennettu v. 2019. Myös liikuntapuiston yleissuunnitelma on valmistunut vuonna 2019. Yleissuunnitelma on toiminut hankesuunnitelman lähtökohtana. Hankesuunnitelmassa on kuitenkin huomioitu tämänhetkiset alueen rakentamisen tarpeet. Alueen käyttäjien tarpeita on kartoitettu tätä hankesuunnitelmaa varten ja vuoropuhelua loppukäyttäjien kanssa tullaan käymään edelleen tarkemman suunnittelun edetessä.

Hankesuunnitelman tarkoitus

Hankesuunnitelma tarkentaa aiempaa yleissuunnitelmaa alueesta, mutta ei ole vielä lopullinen toteutussuunnitelma. Hankesuunnitelma antaa lähtötiedot tarkemmalle suunnittelulle, jonka pohjalta rakentaminen toteutetaan. Hankesuunnitelman yhteydessä oleva kustannusarvio on tarkennettu arvio kustannuksista tämänhetkisillä lähtötiedoilla. Hyvinvointilautakunta on päättänyt kokouksessaan 6.4.2022 keskustan liikuntapuiston toiminnallisesta kokonaisuudesta ja sen kehittämisestä liikuntapuiston olosuhteita parantamalla. Alueen kehittäminen tehdään peruskorjaamalla nykyisiä alueita sekä rakentamalla uusia liikuntapaikkoja ja olosuhteita.

Liikuntapuiston hankesuunnitelmassa esitetään mm. keskusurheilukentän uusiminen sekä katsomon ja oheispalvelutilojen rakentaminen, ulkoliikunta-alueen sekä koulun yhteyteen leikkialueen rakentaminen. Keskusurheilukentän vieressä sijaitsee Järvenpään Yhteiskoulu (JYK), jossa on noin 500 oppilasta. Koulun uudis- ja peruskorjausosien valmistuttua vuonna 2026, koulussa on 1100 oppilaspaikkaa. Sipoontien eteläpuolelle Juholanmäen alueelle on suunnitelmassa esitetty jo toteutetun pesäpallokentän / luistelukentän läheisyyteen yleisurheilun heittopaikkoja (kiekko, moukari, keihäs), jalkapallokenttä ja tenniskentät (3 kpl), jonka alue toimii talvikaudella jääkiekkokaukalona (tekojää), sekä kuntoilupolut Juholanpellolle juoksu- ja hiihtokäyttöön. Tämän vuosikymmenen loppupuolella kaupungilla on tarkoitus kehittää Ainolan jalkapallon harjoituskettä rakennusmaaksi ja Keskusurheilukentän sekä Juholanpellon jalkapallokenttien toteutus keinonurmikenttinä luo korvaavat jalkapallon harjoitusolosuhteet poistuvalle Ainolan jalkapallokentälle. 

Liikuntapuistoon esitetään uudet huoltorakennukset alueen käyttäjiä ja tarvittavia huoltotoimenpiteitä varten. Alueen liikennejärjestelyitä, jalankulun ja pyöräilyn väyliä sekä pysäköintialueita uusitaan ja laajennetaan.

Hankesuunnitelman yhteydessä ovat liitteenä hankesuunnitelman laadinnan yhteydessä tarkennettu asemapiirustus sekä tilojen ja toimintojen määritykset.

Kustannusarvio ja päätöksenteko

Materiaalien kustannuksiin globaalisti vaikuttava Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheuttaa suurta epävarmuutta materiaalien ja myös työvoiman kustannuksiin. Tarkennetut rakentamisen kustannukset saadaan tarkemman suunnittelun yhteydessä ja tarjouspyyntöjen kautta ja ne voivat olla hyvinkin toisenlaiset kuin mitä laskentaohjelmalla tehty hankesuunnitelman kustannuslaskenta tällä hetkellä kustannuksia arvioi. Tästä johtuen sekä kaupungin kustannusriskienhallintanäkökulmasta rakennuttamisen päätöksentekoa ehdotetaan vaiheistettavan. Vaiheistus tapahtuisi niin, että ensi vaiheessa käynnistetään liikuntapuiston tarkempi suunnittelu ja toisessa vaiheessa haetaan poliittiselta päätöksenteolta erikseen päätös rakentamisenhankintojen käynnistämisestä. Itse rakennuttamista voidaan vaiheistaa useampiin vaiheisiin. Näin voimme arvioida kokonaiskustannusta rakentamisen ja materiaalien kustannuskehityksen perusteella. Alla oleva vaiheistus on tehty toiminnallisista lähtökohdista ja tarkemman suunnittelun kautta saadaan tarkempaa tietoa vaiheistuksen jaottelun toiminnallisista ja taloudellisista vaikutuksista.

Päätöksenteko vaiheistetaan tämänhetkisen tiedon mukaan neljään vaiheeseen.

1.vaihe päätöksenteko 4-5/2022

Päätös tarkemman suunnittelun käynnistämisestä koko liikuntapuiston osalta ja valtuutus KH:lle tehdä päätökset rakennuttamisen osalta jatkossa. Noin 0,6 miljoonan investointipäätös. Suunnittelu alkaen alustavasti 6-8/2022.

2.vaihe päätöksenteko 9-10/2022.

Suunnittelun pohjalta ensimmäisen vaiheen rakennuttamispäätös. Joko koko urheilukentän alue tai osat siitä. Noin 5-6 milj. euron investointipäätös tai pienempi jos päädytään vaiheistamaan useampaan osaan. Rakentaminen alkaen talvella 2022 tai keväällä 2023.

3.vaihe päätöksenteko 9-11/2023

Suunnittelun pohjalta Juholanpellon olosuhteiden rakennus pois lukien jalkapallokenttä. Noin 2-3 miljoonan investointi.

4. vaihe päätöksenteko syksy/2025

Suunnittelun pohjalta Juholanpellon jalkapallokenttä. Noin 1,5-2 miljoonan euron investointipäätös.

Vaiheet 1-4 investointibudjetti yhteensä 10 900 800 €.

Konsultti- ja suunnittelijahankinnat

Hankkeen sujuvan etenemisen mahdollistamiseksi konsultti- ja suunnitteluhankintojen käynnistäminen sekä niiden tarjouspyyntöjen julkaisu on tavoitteena tehdä ennen kaupunginvaltuuston käsittelyä. Näiden tarjousten jättö sekä hankintapäätökset tehdään vasta kaupunginvaltuustokäsittelyn jälkeen. Hankintojen sisältöä on mahdollista täsmentää lisäkirjeillä ennen tarjousten jättöä, mikäli hankinnan sisältöön on tarve tehdä muutoksia kaupunginvaltuustokäsittelyn jälkeen.

 

KS

Ehdotus

Esittelijä

Olli Naukkarinen, kaupunginjohtaja, olli.naukkarinen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. hyväksyä liitteenä olevan hankesuunnitelman ja siihen sisältyvät hankkeen lähtökohdat
  2. että hankkeen jatkosuunnittelu voidaan aloittaa koko liikuntapuiston osalta hankesuunnitelman esittämässä laajuudessa
  3. että hankkeen rakennuttamispäätökset tuodaan kaupunginhallitukselle päätettäväksi vaiheittain
  4. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella sekä päättää suunnitteluvaihetta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta hankkeen hyväksytyssä budjetissa
  5. valtuuttaa hyvinvoinnin palvelualuejohtajan hyväksymään luonnos- sekä rakennussuunnitelmien suunnitelmaratkaisut kustannuslaskelmineen.
  6. Kohdat 1 – 5 ovat ehdollisia sille, että kaupunginvaltuusto hyväksyy hankebudjetin korotuksen sekä korotetun hankebudjetin mukaiset liitteessä vuosien 2022 – 2025 talousohjelmaan esitetyt muutokset

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

  1. hyväksyy Keskustan liikuntapuiston hankebudjetin korotuksen 3,385 miljoonalla eurolla 10,9 miljoonaan euroon
  2. hyväksyy korotetun hankebudjetin mukaiset liitteessä esitetyt muutokset vuosien 2022-2025 talousohjelmaan.

 

Käsittely

Päätettiin käsitellä tämä asia § 112 jälkeen.

Kulttuurijohtaja Sami Ylisaari, rakennuttajapäällikkö Teemu Jaakkola ja palvelualuejohtaja Kristiina Soots selostivat asiaa.

Kokoustauko 17.28 - 17.38

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus 2.5.2022 § 114

Ehdotus

Esittelijä

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Kaupunginvaltuusto

  1. hyväksyy Keskustan liikuntapuiston hankebudjetin korotuksen 3,385 miljoonalla eurolla 10,9 miljoonaan euroon.
  2. hyväksyy korotetun hankebudjetin mukaiset liitteessä esitetyt muutokset vuosien 2022-2025 talousohjelmaan.

 

Käsittely

Palvelualuejohtaja Kristiina Soots selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Tony Konkola, liikuntapäällikkö, tony.konkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, Järvenpään kaupunki
Tony Konkola, liikuntapäällikkö, Järvenpään kaupunki
Teemu Jaakkola, rakennuttajapäällikkö, Mestaritoiminta Oy
Simo Mäkinen, projektipäällikkö, Mestaritoiminta Oy

Perustelut

Keskustan liikuntapuistohanke on päätetty toteuttaa vaiheittain ja toukokuussa 2022 hyväksytyn koko liikuntapuiston käsittävän hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen on kesäkuussa  tehty suunnitteluhankinnat sekä käynnistetty suunnittelu elokuussa 2022.

Hankkeelle on myönnetty 16.6.2022 valtionavustusta 205 000 € Keskustan liikuntapuiston jalkapallonurmen uusimiseen. Avustuspäätöksen mukaisesti jalkapallonurmen uusimisen työt tulee aloittaa lokakuun 2022 loppuun mennessä. Tämä ehto toteutuu, kun nykyisen nurmen poisto aloitetaan määräaikaan mennessä.

Materiaalien kustannuksiin globaalisti vaikuttava Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheuttaa edelleen suurta epävarmuutta materiaalien saatavuuteen ja kustannuksiin. Hankkeen investointibudjetin kustannusarvio on laadittu maaliskuun 2022 kustannustason mukaan. Yleinen kustannustason nousu on tämän jälkeen hieman tasaantunut.

Hankkeen päätöksenteko vaiheistetaan kaupunginhallituksen kokouksessa 2.5.2022 päätetyn mukaisesti seuraavasti:

1.vaihe päätöksenteko 4-5/2022

Päätös tarkemman suunnittelun käynnistämisestä koko liikuntapuiston osalta ja valtuutus KH:lle tehdä päätökset rakennuttamisen osalta jatkossa. Noin 0,6 miljoonan investointipäätös. Suunnittelu alkaen alustavasti 6-8/2022.

2.vaihe päätöksenteko 9-10/2022.

Suunnittelun pohjalta ensimmäisen vaiheen rakennuttamispäätös. Joko koko urheilukentän alue tai osat siitä. Noin 5-6 milj. euron investointipäätös tai pienempi jos päädytään vaiheistamaan useampaan osaan. Rakentaminen alkaen talvella 2022 tai keväällä 2023.

3.vaihe päätöksenteko 9-11/2023

Suunnittelun pohjalta Juholanpellon olosuhteiden rakennus pois lukien jalkapallokenttä. Noin 2-3 miljoonan investointi.

4. vaihe päätöksenteko syksy/2025

Suunnittelun pohjalta Juholanpellon jalkapallokenttä. Noin 1,5-2 miljoonan euron investointipäätös.

Vaiheet 1-4 investointibudjetti yhteensä 10 900 800 €.

Nyt päätöksentekoon on valmisteltu 2.vaihe eli ensimmäinen rakennuttamispäätös, millä käynnistetään keskusurheilukentän alueen toimintojen, katsomon ja rakennusten sekä viereisen tontin pysäköintialueen toteutus. Lisäksi tässä vaiheessa käynnistetään Juholanpellon puolelle tulevien yleisurheilun heittopaikkojen sekä pelailunurmialueen toteutus. Loppuvuoden 2022 aikana käynnistetään näiden rakennushankinnat vaiheittain siinä aikataulussa, kun tarvittavat hankintasuunnitelmat valmistuvat. Toteutusvaihetta ja -hankintoja ohjaa hankkeen vuosittainen investointibudjetti.

Keskuskentän katsomo, yleisurheilu- ja jalkapallo-olosuhteet valmistuvat tämänhetkisen tiedon mukaan kesän 2023 aikana. Muut tämän toteutuspäätöksen rakennukset ja toiminnot valmistuvat syksyllä 2023 sekä talvella 2023-2024. Tarkempi toteutusaikataulu, tarvittava rakentamisen vaiheistus sekä eri hankintojen urakkamuodot tarkentuvat ja varmistuvat hankkeen edetessä.

Keskusurheilukentän tämänhetkiset väliaikaiset pukuhuoneet ovat käytössä vuoden 2023 loppuun saakka.

Hankesuunnitelman valmistumisen jälkeen on hankeryhmä päättänyt hankesuunnitelmassa esitetystä poiketen toteuttaa Keskusurheilukentän katsomon yhteyteen vain yleisö-/katsojatiloja, yleisöpalvelutiloja, WC:t, urheilutapahtumien toimitsijatilat sekä varastotilaa katsomon alle. Pukuhuoneet toteutetaan samalle tontille erillisen huoltorakennuksen yhteyteen. Tällä muutoksella mm. urheilijoiden sekä tuomareiden turvallisuus saadaan varmistettua paremmin, pukuhuonetilojen suunnittelua ja niiden toiminnallisuutta ei rajoita katsomon kantavien rakenteiden sijainti sekä tulevina vuosina pukuhuonetilojen muunneltavuus ja mahdollinen laajennettavuus on toteutettavissa paremmin. Tämän muutoksen osalta on kuultu keskuskentän keskeisimpiä loppukäyttäjiä. Tällä muutoksella katsomorakenteen toteutukseen saadaan haastavassa markkinatilanteessa todennäköisesti myös enemmän tarjoajia, kun pukuhuoneet eivät ole mukana katsomokokonaisuudessa.

KS

 

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. että ensimmäisen rakennuttamisvaiheen toteutushankinnat ja toteutus Keskusurheilukentän alueella sekä Juholanpellon heittopaikkojen- ja pelailunurmen alueella voidaan aloittaa hankesuunnitelman kustannusarvion sekä kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2022-2024 varatun hankebudjetin puitteissa.
  2. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella sekä päättää toteutusvaihetta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2022-2024 varatun hankebudjetin puitteissa.

 

Käsittely

Hyvinvoinnin palvelualuejohtaja Kristiina Soots ja rakennuttajapäällikkö Teemu Jaakkola sekä projektipäällikkö Simo Mäkinen Mestaritoiminta Oy:sta selostivat asiaa.  

Jorma Piisinen poistui esteellisenä kokouksesta klo 16.02-17.48 . Esteellisyyden peruste hallintolain 28 § 1 momentin kohta 5 (yhteisöjäävi).   

Kokoustauko käsittelyn keskellä klo 16.57-17.13 

Willem van Schevikhoven teki Tuija Kuusiston kannattamana seuraavat muutosehdotukset: 

Muutosehdotus 1: Hallitukselle raportoidaan hankinnoista ja saaduista tarjouksista, ennen niiden hyväksymistä 

Muutosehdotus 2: Heittopaikat erotetaan omaksi kokonaisuudekseen ja niistä päätetään erikseen 

Keskustelun kuluessa Van Schevikhoven veti muutosehdotuksen 2. pois. 

Puheenjohtaja tiedusteli kaupunginhallitukselta, voidaanko van Schevikhovenin muutosehdotus 1 hyväksyä yksimielisesti. Tämä sopi kaupunginhallitukselle. 

Kokoustauko asian käsittelyn jälkeen klo 17.48-17.57 

Päätös

Hyväksyttiin muutetun päätösehdotuksen mukaisesti. 

Kaupunginhallitus päättää 

  1. että ensimmäisen rakennuttamisvaiheen toteutushankinnat ja toteutus Keskusurheilukentän alueella sekä Juholanpellon heittopaikkojen- ja pelailunurmen alueella voidaan aloittaa hankesuunnitelman kustannusarvion sekä kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2022-2024 varatun hankebudjetin puitteissa. 

  1. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella sekä päättää toteutusvaihetta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2022-2024 varatun hankebudjetin puitteissa. 

  1. että hallitukselle raportoidaan hankinnoista ja saaduista tarjouksista, ennen niiden hyväksymistä 

Esteellisyys

Jorma Piisinen

Valmistelija

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Perustelut

Hankintojen eteneminen

Hankkeen kokonaistoteutus vuosille 2023-2026 koostuu kolmesta eri hankinnan osasta:

·        Katsomo ja oheistilat, toteutus KVR-urakkana (kokonaisvastuurakentaminen), jonka hankinta-aika oli helmikuu-maaliskuu 2023.

·        Liikuntapaikka- ja alueurakka, toteutus projektinjohtourakkana (PJU), jonka hankinta-aika oli helmikuu-huhtikuu 2023.

·        Juholanmäen jalkapallokenttä, toteutusmuotoa eikä hankinta-aikataulua ole vielä määritelty. Alustava toteutus vuonna 2026.

 

Katsomo ja oheistilat

Katsomorakennuksen hankinta käynnistettiin helmikuussa 2023. Urakkamuoto on KVR (kokonaisvastuurakentaminen) ja hankintamenettelynä käytetään rajoitettua menettelyä.

Osallistumispyyntövaihe on avattu 14.2.2023 ja tarjouspyyntö on julkaistu 28.2.2023. Osallistumispyyntövaiheessa mukaan ilmoittautui kaksi urakoitsijaa. Molemmat urakoitsijat täyttivät kaikki asetetut vaatimukset ja tarjouspyynnöt lähetettiin molemmille urakoitsijoille. Tarjousten viimeinen jättöpäivä on ollut 31.3.2023 ja molemmat urakoitsijat jättivät tarjouksen määräajan puitteissa.

Urakoitsijoiden kanssa on pidetty selonottoneuvottelut tarjousten jätön jälkeen, ja niissä ei noussut esiin mitään merkittävää.

Mestaritoiminta Oy:n hallituksen on määrä tehdä ehdollinen hankintapäätös urakkasopimuksen laatimiseksi toisen toimijan kanssa.

 

Liikuntapaikka- ja alueurakka

Liikuntapaikka- ja alueurakan hankinta käynnistettiin helmikuussa 2023. Urakkamuoto on PJU (projektinjohtourakka) ja hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä.

Juholanmäen rakentamisvaihe on asetettu optioksi liikuntapaikka- ja alueurakan tarjouspyyntöön. Juholanmäen rakentamisvaiheelle ei vielä ole kaupunginhallituksen hyväksyntään. Juholanmäen tekojääratojen jäähdytyskontti on sovittu toteutettavaksi osana keskustan liikuntapuisto -hanketta. Jäähdytyskontille on erillinen investointibudjetti.

Liikuntapaikka- ja alueurakan tarjouspyyntö on julkaistu 24.2.2023. Tarjousten viimeinen jättöpäivä on ollut 7.4.2023. Tarjouksia on saatu 2 kappaletta määräajan puitteissa.
Urakoitsijoiden kanssa on pidetty selonottoneuvottelut tarjousten jätön jälkeen ja molemmille toimijoille on lähetetty täsmennyspyynnöt. 

Mestaritoiminta Oy:n hallituksen on määrä tehdä ehdollinen hankintapäätös kehitysvaiheen sopimuksen laatimiseksi toisen toimijan kanssa.

 

Kustannustilanne ja etenemisehdotus

Kaupunginvaltuuston hyväksymä investointibudjetti on 10 900 753,00 €. Kustannusarvion mukaan investointibudjetti on ylittymässä 2 240 089,12 €.

Liikuntapaikka- ja alueurakan PJU:n osalta esitetään kaupunginhallitukselle, että nyt laaditaan kehitysvaiheen sopimus. PJU:hun sisältyy erillinen kehitysvaihe, jonka aikana suunnitelmia kehitetään yhteistyössä käyttäjien ja urakoitsijan kanssa. Kehitysvaihe on määrä aloittaa noin toukokuun puolessavälissä ja se kestää elokuun loppuun asti. Tavoitteena on kustannusten pysyminen budjetissa. Tilaaja pystyy irtautumaan projektinjohtourakasta kehitysvaiheen aikana ennen urakkasopimuksen laatimista. Tilaaja voi purkaa kehitysvaiheen sopimuksen milloin vain yksipuolisesti, jos näyttää siltä, että kustannuksia ei saada oikealle tasolle.

Jos kehitysvaiheen aikana kustannuksia ei saada investointibudjetin sisään, niin urakkasopimusta ei laadita ja hanke keskeytyy. Riski sille, että kehitysvaiheessa ei löydetä ratkaisua kustannusten alenemiseen, on arvioiden mukaan vähäinen tai melko vähäinen. Toimet tulevat laskemaan alueen laadullisia suunnitelmia, mutta toiminnallisuuksista pyritään pitämään kiinni mahdollisimman pitkälle.

Katsomourakan tarjous vanhenee heinäkuussa, joten silloin tulee tehdä päätös hankkeen toteutusvaiheesta. Jos kustannuksia ei saada PJU:n kehitysvaiheessa hallintaan, niin katsomourakasta ei laadita urakkasopimusta.

Hankkeen toteutuneet kustannukset ovat olleet 21.4.2023 mennessä yhteensä 341 148 €. Kehitysvaiheen kustannusten arvioidaan olevan kokonaisuudessaan n. 135 000 €, joista n. 60 000 € toteutuu heinäkuun loppuun mennessä. Eli jos hanke keskeytetään heinäkuun aikana, niin kustannukset ovat yhteensä n. 400 000 €.

KS

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

1. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen laatia keskustan liikuntapuistoalueen peruskorjaushankkeesta kehitysvaiheen sopimuksen.

2. että liikuntapaikka- ja alueurakka sekä katsomon urakkasopimukset allekirjoitetaan, jos kehitysvaiheen aikana kustannukset ovat kaupungin investointiohjelmassa varatun hankebudjetin puitteissa.

3. että ennen toteutusvaiheen sopimusten laatimista kustannustilanne tuodaan tiedoksi kaupunginhallitukselle.

4. että jos kehitysvaiheen aikana kustannuksia ei saada hankebudjetin sisään, urakkasopimuksia ei laadita ja hanke keskeytetään.

 

Käsittely

Mestaritominta Oy:n projektipäällikkö Simo Mäkinen selosti asiaa.  

Esittelijä teki teknisen täydennyksen päätösehdotuksen alakohtaan 4: Lisätään loppuun teksti "kaupunginhallituksen päätöksellä". Kokonaisuudessaan päätöskohta 4 kuuluu "että jos kehitysvaiheen aikana kustannuksia ei saada hankebudjetin sisään, urakkasopimuksia ei laadita ja hanke keskeytetään kaupunginhallituksen päätöksellä." 

Kokoustauko pykälän käsittelyn jälkeen klo 16.05-16.17 

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän täydennetyn päätösehdotuksen mukaisesti.  

Valmistelija

Tony Konkola, liikuntapäällikkö, tony.konkola@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: Liikuntapäällikkö Tony Konkola, projektipäällikkö Simo Mäkinen/ Mestaritoiminta oy

 

Taustaa

Järvenpään kaupunki on vuonna 2021 kilpailuttanut Juholanmäen pesäpallokentän tekojääradan jäähdytyskontin. Hankinta on sisältänyt option myös keskustan liikuntapuisto -hankkeen yhteydessä rakennettavan tenniskentän tekojääradan jäähdytyskompressorista. Hyvinvointilautakunta on 25.3.2021 tekemällään hankintapäätöksellä valinnut Findri Finland Oy:n tarjouksen. Tarjouskilpailun hävinnyt osapuoli Suomen Tekojää Oy toimitti hankintayksikölle 7.4.2021 hankintaoikaisuvaatimuksen sekä valittivat hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen. Hyvinvointilautakunta on kokouksessaan 6.5.2021 päättänyt hylätä hankintaoikaisuvaatimuksen perusteettomana. Markkinaoikeus on antanut päätöksensä 7.4.2022 ja hylännyt Suomen Tekojää Oy:n tekemän valituksen. Markkinaoikeuden käsittelyn aikana voittanut tarjous oli vanhentunut ja kustannusnousun takia voittanut tarjoaja ei voinut enää sitoutua tarjoamaansa hintaan. Näin ollen hankinta on keskeytynyt vuonna 2022.

 

Keskustan liikuntapuisto

Keskustan liikuntapuisto -hankkeen suunnitteluvaihe käynnistyi elokuussa 2022. Hanke sisältää keskuskentän urheilupaikkojen peruskorjaamisen lisäksi uuden katsomorakennuksen, uuden huolto- ja pukuhuonerakennuksen, ulkokuntosalin sekä Juholanpellon ja Juholanmäen liikuntapaikkojen rakentamisen vaiheittain vuosina 2023–2026. Keskustan liikuntapuisto -hankkeen projektiryhmä sekä hankintayksikkö on määritellyt, että liikuntapaikka- ja alueurakka sisältää myös Juholanmäen jäähdytyskontin. Urakoitsijahankinnat on saatu päätökseensä toukokuussa 2023.

 

Jäähdytyskontin hankinta

Jäähdytyskontin hankintamääritelmä on päivitetty toukokuun 2023 aikana keskustan liikuntapuisto -hankkeen viimeisimmillä lähtötiedoilla. Projektinjohtourakoitsija on käynnistänyt jäähdytyskontin hankinnan 24.5.2023 ja tarjousten jättöpäivä on 31.5.2023. Jäähdytyskonttitoimittaja vastaa jäähdytyskontin tarkemmasta suunnittelusta tilaajan hankinta-asiakirjoissa määrittelemien lähtötietojen perusteella.

Liikuntapaikkarakentamisen investointibudjetissa jäähdytyskontille on varattu 998 000,00 € vuodelle 2023.

Toimivalta:

Hallintosääntö: Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 21.6.2021 § 53, liite 1 taloudellinen toimivalta, investointiosa kohta 5.

 

PR, KS

 

Ehdotus

Esittelijä

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää 

  1. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella ja päättää jäähdytyskontin hankinnasta.

  2. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen sekä allekirjoittaa että valvoa asiaa koskeva hankintasopimus kaupungin puolesta kaupungin investointiohjelmassa vuodelle 2023 varatun hankebudjetin puitteissa. 

 

Käsittely

 

Kulttuurijohtaja Pirre Raijas selosti asiaa. 

Satu Haaparanta teki Mikko Perkoilan kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: 

“Hyvinvointilautakunta ei päätä antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutusta valmistella ja päättää jäähdytyskontin hankinnasta.” 

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu muutosehdotus, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota täydennetään tarvittaessa nimenhuutoäänestyksellä, sekä äänestysjärjestykseksi seuraava:  

JAA: esittelijän pohjaehdotus

EI: Haaparannan muutosehdotus 

Puheenjohtaja totesi hyvinvointilautakunnan äänin 8 (JAA) - 2 (EI) - 0 (TYHJÄ) hyväksyneen esittelijän pohjaehdotuksen.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.  

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 80%

    Sanna Hast, Peter Osipow, Marko Ekroth, Pia Valonen, Satu Lumme, Sean McLoughlin, Lutfija Immonen, Pasi Torkkeli

  • Ei 2 kpl 20%

    Satu Haaparanta, Mikko Perkoila

Valmistelija

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kustannustilanne ja kustannussäästötoimenpiteet

Urakkatarjousten saamisen jälkeen kustannusennuste osoittaa, että investointibudjetti olisi ylittymässä n. 2,2 miljoonaa euroa.

Noin 2,2 miljoonan euron kustannussäästöillä hankkeella ei olisi käytännössä riskivarausta ollenkaan, joten todellinen kustannussäästötarve on suurempi. Tämän kokoluokan hankkeelle järkevä riskivaraus on 250 000,00 €, jolloin todellinen kustannussäästötarve on 2,45 miljoonaa euroa. 

Projektinjohtourakan kehitysvaihe on käynnistetty 9.5.2023 ja samalla on aloitettu kustannussäästötoimenpiteiden etsintä. Kustannussäästöjä tulee kohdistumaan kaikkiin osa-alueisiin laatua ja laajuuksia karsimalla. Suurimpana yksittäisenä toimenpiteenä on hankesuunnitelmasta poiketen se, että Juholanmäen jalkapallokenttää huoltorakennuksineen ei tehtäisi hankeen puitteissa.

Kustannussäästötoimenpiteet kohdistetaan karkeasti seuraavasti suunnittelun tässä vaiheessa:

·        Keskuskentän tekonurmen täyteaine

·        Paalutusmuutokset ja muut maanrakennukseen liittyvät muutokset

·        Kalusteisiin ja aitoihin liittyvät muutokset ja karsinnat

·        Juholanpellon suunnitelman karsiminen

·        Istutusten karsinta

·        AV-ratkaisuiden karsinta

·        Keskuskentän ja Juholanmäen parkkialueiden laajuuden karsinta

·        Tilaajatehtävien tuntimäärän karsinta

·        Leikkipaikan ja ulkokuntosalin toteuttamatta jättäminen (lisäselvitetään, tutkitaan mahdollinen lähiliikuntapaikka-avustus)

·        Juholanmäen laajuuden karsinta


Tilannetta ja toimenpiteitä on käsitelty käyttäjäfoorumeissa 25.5.2023 ja 12.6.2023.

Hankkeen toteutuneet kustannukset ovat olleet 13.6.2023 mennessä yhteensä 373 861 €. Kehitysvaiheen kustannusten arvioidaan olevan kokonaisuudessaan n. 135 000 €, joista n. 60 000 € toteutuu heinäkuun loppuun mennessä.

KS

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. edetä Liikuntapuiston rakentamisessa niin, että kustannusarviossa pysytään karsimalla projektijohtourakan kehitysvaiheessa esiin tulleita asioita ja poikkeamalla hankesuunnitelmasta.
  2. että liikuntapaikka- ja alueurakka sekä katsomon urakkasopimukset allekirjoitetaan.
  3. että ennen toteutusvaiheen sopimusten laatimista kustannustilanne tuodaan tiedoksi kaupunginhallitukselle.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Esteellisyys

Jorma Piisinen

Kokouskäsittely

Ennen asian käsittelyä Jorma Piisinen poistui kokoustilasta esteellisenä (yleislausekejäävi, hallintolaki 28.1 § kohta 7).

Pidettiin kokoustauko klo 16.20-16.30.

Käsittelyn kuluessa esittelijä muutti päätösehdotustaan. Muuttunut päätösehdotus kuului seuraavasti:

"Kaupunginhallitus päättää

  1. edetä Liikuntapuiston rakentamisessa niin, että kustannusarviossa pysytään karsimalla projektijohtourakan kehitysvaiheessa esiin tulleita asioita ja poikkeamalla hankesuunnitelmasta kuitenkin siten, että kentän täyteaineeksi valitaan polymeeripäällysteinen hiekka.
  2. että liikuntapaikka- ja alueurakka sekä katsomon urakkasopimukset allekirjoitetaan.
  3. että ennen toteutusvaiheen sopimusten laatimista kustannustilanne tuodaan tiedoksi kaupunginhallitukselle."

Valmistelija

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Perustelut

​​​​​Valmistelijat

Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, Järvenpään kaupunki
Tony Konkola, liikuntapäällikkö, Järvenpään kaupunki
Simo Mäkinen, projektipäällikkö, Mestaritoiminta Oy


Perustelut

Keskustan liikuntapuistohanke on päätetty toteuttaa vaiheittain.

Aiemmat päätökset hankkeeseen liittyen ilmenevät historiatiedoista.

11.3.2024 ja 26.3.2024 KH:ssa on lisäksi tiedotettu aikataulutilanteesta.
 

Hankkeen tilanne

Keskustan liikuntapuisto -hanke etenee muilta osin aikataulussa pl. sääriippuvaiset työvaiheet sekä keskuskentän huolto- ja pukuhuonerakennus. Juholanpellon yleisurheilun heittopaikat sekä katsomourakka ovat valmistumassa aikataulussa. Hanke on investointibudjetissa hankkeen riskivarauksen sekä jo myönnettyjen avustusten avulla. Hankkeelle on haettu myös lähiliikuntapaikka-avustusta ja alustavien tietojen mukaan sitä tullaan saamaan. Lopullinen avustussumma selviää myöhemmin.

Nyt päätöksentekoon on valmisteltu toinen rakennuttamisvaihe, millä käynnistetään Juholanmäen alueen toimintojen toteutus.

2. rakennuttamisvaihe, Juholanmäki

2. rakennuttamisvaihe eli Juholanmäki käsittää Juholanmäen liikunpaikkojen rakentamisen sekä olemassa olevan hiekkaparkkipaikan muuttamisen asfalttiparkkipaikaksi. Tämän lisäksi Juholanmäen kevyenliikenteen kulkuyhteyksiä parannetaan. Juholanmäen liikuntapaikat käsittää tenniskentät sekä niiden alle rakennettavan tekojääputkiston. Talvisin tenniskentille kasataan jääkiekkokaukalo.

Aikataulu

Juholanmäen urakkalaskentasuunnitelmat ovat valmiit ja urakkakilpailutus käynnistetään myönteisen KH:n rakennuttamispäätöksen jälkeen.

Alkuperäinen toisen rakennuttamisvaiheen toteutusaikataulu on ollut 4-10/2024. Toteutusaikataulu tarkentuu urakkahankinnan edetessä eikä tosiasiallisesti vaadi niin pitkää toteutusaikaa kuin alun perin on arvioitu. Toteutusaikataulu ja urakan suorittaminen yhteensovitetaan Juholanmäen muiden toimintojen kanssa, kuten pesäpallokentän käyttöön.

Hankkeelle myönnetyt avustukset

Koko hankkeelle on myönnetty 16.6.2022 valtionavustusta 205 000 € Keskustan liikuntapuiston jalkapallonurmen uusimiseen. Tämän lisäksi hankkeelle on myönnetty 8.3.2024 UEFA Hattrick avustusta 150 000,00 € jalkapallo-olosuhteiden toteuttamiseen. Näiden avustusten lisäksi hankkeelle on haettu lähiliikuntapaikka-avustusta 180 000,00 €, avustuspäätös tulee kesään 2024 mennessä.

KS

 

Ehdotus

Esittelijä

Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää

  1. että toisen rakennuttamisvaiheen toteutushankinnat ja toteutus voidaan aloittaa hankebudjetin puitteissa.
  2. antaa Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella sekä päättää toteutusvaihetta koskevat hankinnat sekä allekirjoittaa ja valvoa asiaa koskevat sopimukset kaupungin puolesta kaupungin investointiohjelmassa vuosille 2022-2024 varatun hankebudjetin puitteissa.​

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Tony Konkola, liikuntapäällikkö, tony.konkola@jarvenpaa.fi
  • Pirre Raijas, kulttuurijohtaja, pirre.raijas@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: 

liikuntapäällikkö Tony Konkola
kulttuurijohtaja Pirre Raijas
Mestaritoiminta Oy:n projektipäällikkö Simo Mäkinen
 

Hankkeen eteneminen

Juholanmäen jäähdytyskontin hankinta ja toteutus on liitetty osaksi keskustan liikuntapuisto -hankkeen projektinjohtourakkaa. Keskustan liikuntapuisto ja Juholanmäen jäähdytyskontti ovat kuitenkin erilliset investoinnit eli niiden kustannukset laskutetaan erikseen eri investoinneista.

Keskustan liikuntapuiston projektinjohtourakoitsija on kilpailuttanut jäähdytyskontin kesän 2023 aikana. Hyvinvointilautakunta on 15.6.2023 § 31 päätöksensä mukaisesti antanut Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen valmistella ja päättää jäähdytyskontin hankinnasta sekä antanut Mestaritoiminta Oy:lle valtuutuksen allekirjoittaa hankintasopimuksen investointiohjelmassa vuodelle 2023 varatun hankebudjetin puitteissa. Saatujen jäähdytyskonttitarjousten perusteella jäähdytyskontti on ollut hankebudjetin mukainen ja jäähdytyskontin hankintasopimus on allekirjoitettu 6.7.2023.

Jäähdytyskontin lupaprosessissa ja urakan aikana on ilmennyt osin viranomaismääräyksiin perustuen lisätöitä ja -kuluja, joita osittain ei ole pystytty huomioida huomioimaan alkuperäisessä hankebudjetissa. Tällaisia ovat ammoniakin pesujärjestelmä, muutokset jäähdytyskontin sisäisiin kaapelointeihin, jäähdytyskontin perustusten laajennus sekä suoja-aita. Lisäksi pesäpallokentän putkistossa on todettu vuotoja, jotka on korjattava ennen kuin kenttää voidaan jäädyttää.

Jäähdytyskontti on käytettävissä talvikaudella 2024-2025, kun yllämainitut työt sekä keskustan liikuntapuisto -hankkeen 2. rakennuttamisvaiheessa toteutuvat tenniskentät ja niiden alle tulevat tekojääputket ovat valmiina.

 

Budjetti

Hankkeen kokonaiskustannus on 1 269 000 euroa. Vuonna 2023 tuosta on toteutunut 132 000 euroa, joten jäljellä olevaa budjettia tulisi olla 1 137 000 euroa:

  • alkuperäisen budjetin vuonna 2023 käyttämättä jäänyt määräraha: 866 000 euroa
  • irtaimistoinvestoinneista vuodelta 2023 säästynyt määräraha: 82 000 euroa, esitetty siirrettäväksi vuodelle 2024 (hyvo-lautakunta 24.4.2024)
  • puuttuu 189 000 euroa.

 

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat kustannuslaskelman mukaisesti 1 269 000 euroa. Hankkeen toteutumiseksi suunnitellulla tavalla hankkeelle esitetään lisämäärärahaa 189 000 euroa. 

PR, KS

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Soots, palvelualuejohtaja, kristiina.soots@jarvenpaa.fi

Hyvinvointilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liikuntapaikkainvestointeihin 189 000 euron korotuksen jäähdytyskontin toteuttamiseksi.

 

Käsittely

 

Mestaritoiminta Oy:n projektipäällikkö Simo Mäkinen selosti asiaa.  

Marko Ekroth ehdotti Satu Haaparannan ja Anna Pulkkisen kannattamana asian palauttamista valmisteluun. 

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu ehdotus asian palauttamisesta valmisteluun, joten oli äänestettävä. Hyväksyttiin äänestystavaksi sähköinen äänestys, jota täydennetään nimenhuutoäänestyksellä, ja äänestysjärjestykseksi seuraava:  

JAA: asian käsittelyä jatketaan  

Ei: Asia palautetaan valmisteluun  

Puheenjohtaja totesi hyvinvointilautakunnan päättäneen palauttaa asian valmisteluun äänin 2-9. 

Päätös

Äänestyksen jälkeen äänin 2 JAA-ääntä, 9 EI-ääntä, 0 TYHJÄÄ, päätettiin palauttaa asia valmisteluun. 

Äänestystulokset

  • Kyllä 2 kpl 18%

    Peter Osipow, Pia Valonen

  • Ei 9 kpl 82%

    Marko Ekroth, Sean McLoughlin, Pekka Tukonen, Anna Pulkkinen, Satu Lumme, Lassi Markkanen, Lutfija Immonen, Mikko Perkoila, Satu Haaparanta

Tiedoksi

liikuntapäällikkö, hyvon talouspäällikkö, talousjohtaja, Mestaritoiminta (talotekniikkapäällikkö Mäkinen)