Lupajaosto, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Lupajaoston päätös oikaisuvaatimuksen johdosta

JARDno-2024-171

Valmistelija

  • Ville Voima, tarkastaja, ville.voima@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelija: Ville Voima

OIKAISUVAATIMUS VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSESTÄ   30.01.2024 § 1 (JARDno-2024-171)

 

Oikaisuvaatimuksen tekijä: Kiinteistön 186-20-2019-20 määräosan omistaja

 Kiinteistö jota päätös koskee: 186-20-2019-19  (asemakaava)

 Päätös, jota oikaisu koskee:  30.01.2024 § 1 (JARDno-2024-171)

 ASIA

 Kiinteistön 186-20-2019-20 määräosan omistaja on tehnyt toimenpidevaatimuksen kiinteistön 186-20-2019-19 rakennelmista, jotka on sijoitettu ko. kiinteistöjen välisen rajan läheisyyteen. Varastorakennuksia on kaksi ja ne ovat kooltaan noin 4m2 kokoisia. Varastorakennelmat sijaitsevat alle 4 metrin etäisyyden päässä tontin rajasta. Rakennusoikeutta on tontille osoitettu seuraavasti: 150k-m2 +(lisärakentamisoikeus) 37 k-m2 . 

 Oikaisuvaatimuksen sisältö:

Viranhaltijapäätös tulee kumota. Rakennusvalvonnan tulee ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin viimekädessä hallintopakkokeinoin naapurikiinteistön 186-20-2019-19 varastorakennelmien siirtämiseksi tai poistamiseksi.

Oikaisuvaatimuksen perusteet

1)Viranhaltijapäätöksen puutteelliset perustelut paloturvallisuuden osalta.

2)Viranomaisen harkintavalta on tapauskohtaista ja rajoitettua.

Varastorakennelman rakentamisessa pitää huomioida ennen kaikkea paloturvallisuus. Tulipalo ei tee eroa rakennuksen ja rakennelman välillä. Varastorakennelma on autokatokseen ja jätehuoneisiin verrattavissa oleva tila, missä piilee palo- ja ilkivallan riski. Varastorakennelma vaatii suojaetäisyyden kaikkiin ympäröiviin asuinrakennuksiin, varastoihin jne. Varastorakennelmalta tulee edellyttää palo-osastointia paloriskin pienentämiseksi, mikäli suojaetäisyys on riittämätön.

3) Varastorakennelmat ovat homeessa ja rumentavat ympäristöä.

 

Rakennusvalvonnan vastine

 1)Yksittäisten rakennelmien palokuorma ja palokuormasta johtuva palon leviämisen riski on lähes olematon, kun rakennelmien käyttämä pinta-ala on kaavassa osoitetun lisärakentamisoikeuden puitteissa. Päätöksessä on mainittu lisärakentamisoikeuden määrän lisäksi myös se, että rakennelmista ei ole tosiallista haittaa naapureille.

2) Viranomaisen toimivaltaa ohjaa ensisijaisesti maankäyttö- ja rakennuslaki sekä kaavassa osoitettu lisärakentamisen määrä (37 k-m2) . Tontille sijaitsevien rakennelmien yhteenlaskettu pinta-ala on noin 10m2.  Kuten viranhaltijapäätöksestä ilmenee, rakennusvalvonta tulee edellyttämään toimenpideluvan hakemista toisen rakennelman osalta. Muilta osin rakennusvalvonta viittaa viranhaltijapäätöksen perusteluihin.

3) Rakennusvalvonnan näkemyksen mukaan varastorakennelmat eivät ole homeessa eivätkä myöskään rumenna ympäristöä. Varastorakennelmat ovat tavanomainen näky pientalovaltaisella alueella.

 

Oikeusohjeet: 

Maankäyttö-ja rakennuslain 168§:n toisen momentin mukaan kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä tämän pykälän vastaisen rakennelman tai laitoksen poistettavaksi tai muutettavaksi vastaamaan lain vaatimuksia.

Järvenpään kaupungin rakennusjärjestys.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouni Vastamäki, johtava rakennustarkastaja, jouni.vastamaki@jarvenpaa.fi

1)Lupajaosto päättää hylätä oikaisuvaatimuksen. 

2)Lupajaosto päättää edellyttää toimenpidelupaa toisen rakennelman osalta. 

 

Päätös

1)Lupajaosto päättää hylätä oikaisuvaatimuksen. 

2)Lupajaosto päättää edellyttää toimenpideluvan hakemista toisen rakennelman osalta, joka sijaitsee kiinteistöllä 186-20-2019-19.

 

Tiedoksi

Asianosaiset