§ 3 Yhteistyösopimus e-kirjastopalveluiden tuottamisesta

Lataa 

JARDno-2024-170

Päätöspäivämäärä

5.3.2024

Päätöksen tekijä

Kulttuurijohtaja

Päätöksen peruste

Hyvinvoinnin palvelualueen viranhaltijoiden päätösvalta (Hyvo 15.2.2023 § 12)

Kuvaus

Kuvaus

Kuntien yhteinen e-kirjasto antaa kaikille suomalaisille tasa-arvoisen mahdollisuuden käyttää kirjastojen digitaalisia sisältöjä. E-kirjastossa on lainattavissa e-kirjoja ja e-äänikirjoja suomeksi, ruotsiksi sekä jonkin verran myös muilla kielillä. Lisäksi palvelussa on kotimaisia e-aikakauslehtiä. Kaikki suomalaiset kunnat voivat liittyä e-kirjastoon 0,7 euron asukaskohtaista vuosimaksua vastaan. Kunnat liittyvät e-kirjastoon allekirjoittamalla yhteistyösopimuksen Kansalliskirjaston kanssa. E-kirjastoa pääsevät käyttämään vain siihen liittyneiden kuntien asukkaat. Palvelua pääsee käyttämään e-kirjasto - mobiilisovelluksella sekä myöhemmin kehitettävällä selainversiolla.

Kuntien yhteinen e-kirjasto avataan käyttöön 23.4.2024. E-kirjastoa on kehittänyt Helsingin kaupunginkirjaston koordinoima ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama e-kirjastohanke vuosina 2023 - 2024, ja vuoden 2024 alussa palvelu on siirtynyt osaksi Kansalliskirjastoa. Kansalliskirjaston E-kirjastoyksikkö vastaa mm. palveluun tarvittavan teknologian kehittämisestä ja ylläpidosta sekä tietoturvasta, aineistojen hankinnasta, aineistosopimuksista sekä valtakunnallisesta markkinoinnista ja viestinnästä. Yleiset kirjastot vastaavat mm. paikallisesta asiakaspalvelusta sekä paikallisesta markkinoinnista ja viestinnästä.

Järvenpään kaupunginkirjasto kuuluu Kirkes-kirjastokimppaan yhdessä Keravan, Mäntsälän ja Tuusulan kirjastojen kanssa. Kirkes-kirjastokimpan johtoryhmä on linjannut, että Kirkes-kirjastot liittyvät kuntien kuntien yhteiseen e-kirjastoon ja luopuvat samalla kimpan omista, uuden e-kirjaston kanssa päällekkäisistä e-aineistokokoelmista.

E-kirjastopalveluiden vuosittaiset kustannukset Järvenpäässä ovat 32.000 €. Sopimus on voimassa määräaikaisena 31.12.2026 asti ja sen jälkeen toistaiseksi. Irtisanomisaika 30.6.2026 jälkeen on kuusi [6] kuukautta.

Päätös

Päätän, että Järvenpään kaupunki tekee Kansalliskirjaston kanssa yhteistyösopimuksen e-kirjastopalveluiden tuottamisesta.

Allekirjoitus

Pirre Raijas, kulttuurijohtaja

Organisaatiotieto

Hyvinvoinnin palvelualue