§ 1 Katualueen haltuunotto Sahankaari kiinteistö 186-401-1-737

Lataa 

JARDno-2024-88

Päätöspäivämäärä

20.3.2024

Päätöksen tekijä

Maanmittausinsinööri

Päätöksen peruste

Toimivalta perustuu Kaupunkikehityksen toimintasääntöön, jonka mukaan maanmittausinsinööri päättää katualueen haltuunotosta. (Kaupunkikehityslautakunta 14.12.2023 § 80).

Kuvaus

Järvenpään kaupungin kaupunkitekniikka perusparantaa Sahankaaren vuonna 2024.

 

Järvenpään kaupunki tarvitsee haltuunsa asemakaavan mukaisen Sahankaari nimiseen katualueeseen kuuluvan n. 55  m2 suuruisen kiinteistön 186-401-1-737.

 

Maankäyttö- ja rakennuslaki 94§: Kun asemakaava hyväksytään alueelle, jolla ei ole ollut asemakaavaa, kunta saa omistukseensa katualueen, joka ei sille ennestään kuulu, kiinteistönmuodostamislain mukaisella kiinteistötoimituksella.

 

Kunta saa 94 §:ssä tarkoitetun alueen haltuunsa, kun sitä ryhdytään rakentamaan tai muutoin tarvitaan käytettäväksi ja alueen erottamista koskeva kiinteistötoimitus on pantu vireille taikka kun kunta 104 §:n mukaan on suorittanut alueesta korvauksen.

 

Kaupunki on käynyt haltuun otettavalla alueella suorittamassa tarkastuksen ja todennut, että haltuunotettavalla katualueella ei ole tarvetta pitää tässä vaiheessa erillistä katselmusta, koska alueella ei ole vähäistä arvokkaampaa rakennusta, arvokasta rakennelmaa tai laitetta.

 

Maankäyttö-​​ja rakennuslain 104 §:n mukaan kunnan omistukseen siirtyvästä katualueesta kunta on velvollinen suorittamaan maanomistajalle korvausta siltä osin kuin luovutettavan alueen pinta-​ala ylittää 20 prosenttia hänen kysymyksessä olevalla asemakaava-​alueella omistamastaan maasta tai on suurempi sitä rakennusoikeuden määrää,​jonka saa rakentaa hänelle jäävälle maalle tällä asemakaava-​alueella.  Maanomistajalla ei ole oikeutta saada korvausta yksityistielain 3 §:ssä tarkoitetusta yksityistiestä,​kun tie on asemakaavassa osoitettu katualueeksi. Kunnalle siirtyvällä alueella olevat rakennukset,​puut,​istutukset ja laitteet on kunnan korvattava maanomistajalle.

 

Haltuunotettavalla alueella ei ole korvattavaa kasvillisuutta, eikä luovutettavan alueen pinta-ala ylitä 20 prosenttia huomioon ottaen myös kiinteistöstä aiemmin haltuunotetut alueet.

 

Haltuunotettava alue on esitetty oheisessa liitekartassa.

Päätös

Päätän maankäyttö-​ja rakennuslain 95 §:n nojalla ottaa Järvenpään kaupungin haltuun 15.4.2024 alkaen Sahankaari-​nimiseen katualueeseen kuuluvan kiinteistön 186-401-1-737.

Allekirjoitus

Ville Vistbacka

Organisaatiotieto

Yhdyskuntasuunnittelu