Talousjaosto, kokous 1.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Konserniyhtiöiden tavoitteiden toteuma 2023

JARDno-2024-89

Valmistelija

  • Kimi Alifrosti, Controller, kimi.alifrosti@jarvenpaa.fi

Perustelut

Konserniyhteisöjen tavoiteasetanta on sidottu kaupungin talousarviokäsittelyyn ja tavoitteiden toteumasta raportoidaan valtuustolle tehtävän osavuosiraportoinnin rytmissä. Nyt tehtävä raportointi koskee vuoden 2023 tilinpäätöstilannetta.

Kaupunki asettaa yhteisökohtaiset tavoitteet konserniin kuuluville olennaisille tytäryhteisöille, joiden toimintaan kaupungilla on tosiasiallisesti vaikutusvaltaa ja jotka ovat kaupungin näkökulmasta merkittäviä. Talousarvion laadinnan yhteydessä tärkeimmille konserniyhteisöille asetetaan kaupungin strategisten päämäärien toteuttamista tukevat valtuustoon nähden sitovat tavoitteet. Vuosille 2023-2026 tavoitteet asetettiin seuraaville tytäryhtiölle:

  • Järvenpään Mestariasunnot Oy
  • Mestaritoiminta Oy
  • Kiinteistö Oy Järvenpään Terveystalo
  • Järvenpään Pysäköinti Oy (sis. Kiinteistö Oy Terveyskeskuskampuksen Pysäköinti 1)

Em. tytäryhtiöissä raportointivastuu yhtiön toiminnasta ja siinä tapahtuvista muutoksista on yhtiöllä ja sen toimivalla johdolla.

Muiden yhteisöjen, kuntayhtymien ja muiden kaupungin osin omistamien yhtiöiden osalta valvonta- ja ohjausvastuu on toiminnan sisällöstä vastaavalla palvelualueella. Yhteisöjen toiminnassa tapahtuvista poikkeamista ja muista yhteisöihin liittyvistä, oleellisista kaupungin toimintaan vaikuttavista tekijöistä raportoidaan tilinpäätöksen yhteydessä ao. sitovuustason toimintakertomukseen sisällytettävässä osiossa. Raportoinnista vastaa viime kädessä kyseisestä sitovuustasosta valtuustolle vastaava viranhaltija. Raportointi tuodaan käsittelyyn lautakuntien kautta osana tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen käsittelyä. 

Tärkeimpien tytäryhtiöiden antamat selonteot vuoden 2023 toiminnasta ja tavoitteiden toteutumisesta on raportoitu liitteessä. Konserniyhteisöjen toteumaraportti liitetään kaupunginvaltuustolle esitettävään toimintakertomukseen.

Konserniyhteisöjen raportit eivät kaikilta osin vastaa raportointiohjeessa edellytettyä. Tämän vuoksi ehdotetaan, että konserniyhteisöt täydentävät raportteja talousjaoston käsittelyn jälkeen ennen raporttien toimittamista kaupunginhallitukselle. Uusi käsittely talousjaostossa ennen lopullisten asiakirjojen koostamista kaupunginhallituksen 26.3.2024 tilinpäätöskäsittelyyn ei aikataulullisesti ole mahdollista, joten täydennetyt tiedot esitetään liitettäväksi suoraan hallitukselle esiteltävään raporttiin. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Talousjaosto päättää 

  • merkitä konserniyhteisöjen vuoden 2023 toteumaraportin tiedoksi
  • pyytää konserniyhteisöjä täsmentämään raportointia raportointiohjeistuksen mukaiseksi
  • lähettää ​​​​​​asiakirjan liitettäväksi osaksi kaupunginhallituksen toimintakertomusesitystä ja toteaa, että asiakirjaa täydennetään ilman uutta talousjaoston käsittelyä.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Kokouskäsittely

Talousjohtaja Kirsi Rinne selosti asiaa. 

Tiedoksi

KH, konserniyhtiöt