Henkilöstöasiainjaosto, kokous 9.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vahvistaminen

JARDno-2024-62

Valmistelija

  • Henri Nordenswan, Henkilöstöjohtaja, henri.nordenswan@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään kaupungin arvot ovat oikeudenmukaisuus, rohkeus ja vastuullisuus. Henkilöstön tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on kaupungille tärkeää ja arvojemme mukaista toimintaa. Lain mukaan työnantajalla on oltava suunnitelmat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan on koottu ne henkilöstöön liittyvät periaatteet ja toimenpiteet, joihin Järvenpään kaupunki työnantajana sitoutuu henkilöstönsä tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi. Suunnitelman painopiste on tasa-arvolain mukainen sukupuolten välinen tasa-arvo sekä tavoitteellisen yhdenvertaisuuden edistäminen yhdenvertaisuuslain mukaisesti. Järvenpään kaupunki sitoutuu työnantajana edistämään ja kehittämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työpaikoillaan. Tavoitteena on, että Järvenpään kaupunkiorganisaation kaikissa työyhteisöissä henkilöstö kokisi tulevansa yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti kohdelluksi. Näin luodaan edellytykset tasa-arvoisille, yhteistyökykyisille ja kehittyville sekä hyvää tulosta tekeville työyhteisöille.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman valmistelutyön keskeisin lopputulema oli se, että meidän pitää lisätä esihenkilöiden ja henkilöstön perustietämystä tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja syrjintään liittyen. Kaupungin pelisäännöt pitää viestiä selkeästi sekä sisäisesti että ulkoisesti. Ajassa mukana oleva, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävä toiminta on tärkeä osa kaupunkimme positiivista työnantajakuvaa.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on käsitelty yhteistoiminnassa henkilöstöjärjestöjen kanssa 22.1.2023. JHL:n ja JYTYn yhteinen kannanotto suunnitelmaan on päätösehdotuksen liitteenä.  

Tasa-arvolaki 6 ja 6a §
Yhdenvertaisuuslaki 5 ja 7 § 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Henkilöstöasianjaosto päättää lausuntonaan kaupunginhallitukselle puoltaa sitä, että kaupunginhallitus hyväksyy tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2024-2026 liitteiden mukaisesti ja että suunnitelman mukaisia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen toimenpiteitä toteutetaan henkilöstöjohtajan talousarviokausittain tarkentaman suunnitelman mukaisesti. 

Käsittely:

Henkilöstöjohtaja Henri Nordenswan selosti asiaa.

Henkilöstöasiainjaosto päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle. Asiaan palataan henkilöstöasiainjaoston seuraavassa kokouksessa 8.3.2024.  

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.