Kaupunkikehityslautakunta, kokous 21.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Kaupunkitekniikan taksoista poikkeaminen maanvastaanottopaikalla

JARDno-2023-1496

Valmistelija

  • Marja-Liisa Tiensuu, projektipäällikkö, marja-liisa.tiensuu@jarvenpaa.fi

Perustelut

Kaupungin ylijäämämaan vastaanottopaikka sijaitsee Puolmatkan jätteidenkäsittelyalueen vieressä, osoitteessa Hyötykuja 3. Vastaanottopaikan vastaanottomaksut on päätetty kaupunkikehityslautakunnassa 29.10.2020 § 48 ja hinnasto on pykälän oheismateriaalina (tarkemmin kohdassa ylijäämämaan vastaanottopaikka). Hinnat on hinnastossa ilmoitettu euroa/tonni. Vastaanottomaksut peritään hinnastossa ilmoitettujen hintojen (euroa/tonni) mukaisesti toimitettavan maa-aineksen kokonaismäärästä riippumatta. 

Vastaanottomaksut ovat pienemmissä hankkeissa hyvän logistisen yhteyden ja lyhyiden kuljetusmatkojen vuoksi kilpailukykyiset, mutta suurempien määrien kilpailutuksissa Järvenpään taksoitetut hinnat ei välttämättä ole kilpailukykyiset muihin lähialueiden toimijoihin verrattuna. Ympäristöluvan mukaisesti vastaanottopaikalle voidaan ottaa maa-aineksia Järvenpään alueelta ja suuria määriä kerralla toimitettavia ylijäämämaita tulee harvoin.

Vastaanottomaksuissa ei ole huomioitu tilanteita, joissa yhdeltä työmaalta, yhtäjaksoisesti kuljetettavien ylijäämämaiden määrä on suuri. Suurena määränä voidaan pitää 10 000 tonnin rajaa, jonka jälkeen vastaanottomaksun ja kuljetusmatkan välinen kokonaiskustannus voi vaikuttaa olennaisesti siihen, mihin maa-aineksia on taloudellisinta kuljettaa. 

Vahvistettuihin maksuihin ja taksoihin (oheismateriaali) ei ole tarvetta tehdä muutoksia vastaanottomaksujen osalta. Harkinnanvarainen, suuriin vastaanottomääriin perustuva hinnan arviointiperuste, mahdollistaisi kuitenkin neuvotteluvaran operatiivisen päätöksenteon tukena, jonka puitteissa laajoissa kaupungin taloutta ja elinvoimaa vahvistavissa hankkeissa voitaisiin toimia. Samalla harkinnanvaraisuudella mahdollistettaisiin maankaatopaikan vastaanottokapasiteetin parempi hyödyntäminen, joka on ympäristöluvan mukaisesti 104 000 tonnia/ vuosi. Isojen hankkeiden osalta, lyhyemmillä maansiirtomatkoilla voitaisiin myös välillisesti vähentää CO2-päästöjä.

Valtuutus mahdollistaa harkinnanvaraisen alennuksen tilanteissa, joissa asiaa ei aikataulullisesti tai kilpailutilanteessa voida viedä lautakunnan päätettäväksi. Kerralla isojen maa-aineskuljetusten vastaanotto voidaan järjestää kustannustehokkaammin maavirtojen ollessa jatkuvia. Samalla Järvenpään alueelta vastaanotettavat maa-ainekset voidaan kuljettaa lähelle syntypaikkaansa. Joustovaran puuttuessa kaupungille budjetoitu vuosittainen tulo voi myös jäädä huomattavasti suunniteltua pienemmäksi, suurien maa-aineserien ohjautuessa muihin vastaaottopaikkoihin. Harkinnanvaraisuus maksuissa ja taksoissa koskisi pääasiassa suuria samalta työmaalta toimitettavia (10 000 tonnia ja enemmän) ylijäämämaan vastaanottoja, joita on mahdollista saada harvemmin. Markkinatilanteen mukaan harkinnanvaraisuus mahdollistaa myös hinnaston mukaisten hintojen käytön.

Toimivalta: Hallintosääntö (KV 21.6.2021 § 53) § 18 Lautakunta päättää alaisestaan toiminnasta perittävistä maksuista.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää

  1. valtuuttaa kaupunkitekniikan johtajan arvioimaan 10 000 tonnia tai enemmän yhdeltä hankkeelta tuotavien maa-ainesten osalta ylijäämämaan vastaanottotaksoista myönnettävän alennusprosentin sekä sen tarkemmat määräytymis- ja veloitusperusteet.
  2. että harkinnanvarainen alennusprosentti kulloinkin voimassa olevista hinnoista voi olla enintään 25 %.
     

 

Käsittely

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere selosti asiaa. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

asianosaiset