§ 5 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintasuunnitelma 2023-2024

JARDno-2023-1600

Päätöspäivämäärä

29.9.2023

Päätöksen tekijä

Varhaiskasvatusjohtaja

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 §53). 
Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimivallan siirtäminen (Opka 16.11.2021 §64).

Kuvaus

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen eli Karvin varhaiskasvatuksen laatua määrittävistä indikaattoreista tavoitteiden tarkennukseksi on valittu Järvenpäässä toimintakaudelle 2023-2024 laadukas pedagoginen toiminta ja oppimisympäristö. Tavoitteen laatua kuvaavat ominaisuudet ovat seuraavat: pedagoginen toiminta ja oppimisympäristöt, toiminnallinen tasa-arvo ja toiminnallinen yhdenvertaisuus sekä yhteisöohjautuvuus.

Syksyn 2023 arviointien perusteella Järvenpään varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen laadun nykytila on erittäin hyvä. Yksiköiden syksyn nykytila-arvioinnissa mm. seuraavat asiat tulivat vahvuuksina esille Järvenpään varhaiskasvatuksessa: tuen ja ohjaan lapsia tasa-arvoisesti ja sukupuolesta riippumatta leikkiin sekä muuhun toimintaan, toimin kannustavana ja välittävänä aikuisena kaikille yhteisön lapsille sekä huomaan hyvän lapsessa ja yhteisössä: annan myönteistä huomiota jokaiselle.

Varhaiskasvatusyksiköiden arviointien perusteella Järvenpään varhaiskasvatuksen kauden 2023-2024 kaupunkitason tavoitteiksi asetetaan mm. seuraavat asiat: yksikön/ ryhmän pedagogista toimintaa ja oppimisympäristöä on arvioitu yhdessä erityisopettajan tai päiväkodin johtajan kanssa, yhteisöohjautuvuus on vahvistunut työssäni sekä jaan ja hyödynnän hyviä kokemuksia leikkiä tukevista oppimisympäristöistä sisällä ja ulkona. Näiden tavoitteiden kehittymistä seurataan toimintavuoden aikana itsearviointien avulla.

Esiopetuksen asettamat tavoitteet olivat yhteneväisiä varhaiskasvatuksen tavoitteiden kanssa ja esiopetusryhmissä on tehty lisäksi yhteisölliset oppilashuoltosuunnitelmat. Järvenpään varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa tehdään toimipaikkakohtaista suunnittelua niin tasa-arvon kuin yhdenvertaisuuden osalta yhteisesti. Toimipaikkakohtainen suunnittelu korvaa varhaiskasvatuspalvelujen vanhan yhteisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu Järvenpään varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on osa yksiköiden arviointi-, toimintasuunnitelma ja toimintakertomusprosessia. Yksiköille ja tiimeille järjestetään toimintakauden 2023-2024 aikana tukea ja ohjausta toiminnalliseen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitteluun. 

Päätös

Päätän hyväksyä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintasuunnitelman kaudelle 2023-2024 liitteen 1 mukaisena.

Allekirjoitus

varhaiskasvatusjohtaja, Ulla Lehtonen

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut