§ 5 Kulttuurin kohdeavustusten myöntäminen 2023

Lataa 

JARDno-2023-130

Päätöspäivämäärä

22.5.2023

Päätöksen tekijä

Kulttuurijohtaja

Päätöksen peruste

Hyvinvoinnin palvelualueen toimivallan siirtäminen (Hyvinvointilautakunta 15.2.2023).

Kuvaus

Kuvaus

Laki kuntien kulttuuritoiminnasta määrittelee kunnan tehtäväksi toiminnan, jolla kunta edistää kulttuurin ja taiteen tekemistä, harrastamista, saavutettavuutta ja käyttöä sekä taide- ja kulttuurikasvatusta ja kulttuuriperintöä. Kunnan tulee edistää kulttuuria ja taidetta osana kuntalaisten hyvinvointia, terveyttä, osallisuutta ja paikallista elinvoimaa.

Hyvinvointilautakunta myöntää kulttuurin kohdeavustusten määrärahat ja päättää avustusten määrärahajaosta toiminta- ja kohdeavustusten kesken. Vuodelle 2023 lautakunnan päätöksen (26.4.2023) mukaan kohdeavustusten määräraha on 24 600 €.

Kohdeavustuksien myöntämisestä päättää kulttuurijohtaja. Hakemuksia arvioi työryhmä, joka koostuu hyvinvoinnin palvelualueen työntekijöistä.  Kulttuurin kohdeavustuksia myönnetään paikallisten ja paikallisille kulttuuritoimintaa harjoittavien ja tuottavien toimijoiden kesken. Hakuohjeiden mukaisesti kohdeavustusta haetaan ja myönnetään tiettyyn kulttuuritapahtumaan, kohteeseen tai toimintaan. Avustus myönnetään kokonaisharkinnan perusteella sekä suhteessa toiminnan yhteensopivuuteen kaupungin strategisiin tavoitteisiin että Järvenpään yhteisiin avustuskriteereihin. Arviointi tehdään hakijoiden määräaikaan jättämien avustushakemusten ja liitteiden perusteella. Avustusta myönnettäessä huomioidaan hakijan muualta saadut avustukset. Hakijalle ei myönnetä samaan käyttötarkoitukseen avustusta kaupungin muista avustusmäärärahoista. 

Vuonna 2023 kulttuurin kohdeavustusten arvioinnissa haluttiin kulttuurin hakuohjeiden mukaisesti kannustaa järvenpääläisiä kulttuurintekijöitä monipuoliseen ja -tasoiseen yhteistyöhön muiden yhdistysten, yhteisöjen, kulttuuri- ja taidetoimijoiden ja työryhmien kanssa. Yhteistyön lisäksi suosittiin hankkeita, toimintaa tai tapahtumia, joilla on vaikutuksia kaupungin kulttuuritoiminnan monipuolisuuteen ja tunnettavuuden kasvamiseen.

Kulttuurin kohdeavustuksilla on tuettu toimintaa, joka on sekä ammattimaista että harrastuspohjalta ammentavaa. Rahallisen avustuksen lisäksi hakijoille on myönnetty hakemusten perusteella joko Järvenpää-talon Sibelius-salin tai Juhani Aho -salin käyttöoikeutta kustannuksitta.

 

Saapuneet hakemukset

Avustuksia haki määräaikaan 6.4.2023 mennessä 34 tahoa.  Hakemusten yhteenlaskettu summa oli 154 904 euroa. Hakijat on lueteltu liitteessä. 

Avustuksen myöntämisessä huomioitiin kuvauksessa mainitut hakuedellytykset. Valmistelussa on päädytty kokonaisharkinnan perusteella siihen, että avustusta esitetään jaettavaksi yhteensä 24 hakijalle, yhteensä 24 600 euroa. Lisäksi esitetään, että 6 taholle myönnetään maksuton yhden päivän käyttöoikeus Juhani Aho -saliin ja 2 taholle maksuton yhden päivän käyttöoikeus Sibelius-saliin liitteen mukaisesti.

Avustus on käytettävä myönnettyyn tarkoitukseen. Mikäli avustuksen käyttötarkoitus olennaisesti muuttuu, siitä on tehtävä ilmoitus hyväksyttäväksi avustuksen myöntäjälle.

Päätös

Päätän, että  

1) vuoden 2023 kulttuurin kohdeavustukset (yhteensä 24 600 euroa) myönnetään liitteen mukaisesti.  

2) Avustusta saavan tahon on raportoitava toiminnastaan 31.12. 2023 mennessä kirjallisesti Järvenpään kaupungin kirjaamoon kaupungin sivuilla olevin ohjein: www.jarvenpaa.fi/avustusraportointi.  

3) selvityksen toimittamatta jättäminen voi aiheuttaa avustuksen takaisinperinnän. 

Allekirjoitus

Kulttuurijohtaja Pirre Raijas

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut