Kaupunginhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 172 LISÄPYKÄLÄ: Anttilan koulun lisäsiiven jatkotoimenpiteet (lisäpykälä)

JARDno-2023-1023

Valmistelija

  • Kirsi Rinne, talousjohtaja, kirsi.rinne@jarvenpaa.fi

Perustelut

Valmistelijat: talousjohtaja Kirsi Rinne, tilakehitysjohtaja Timo Laine, johtava asiantuntija (opka) Nora Saarlemo ja Mestaritoiminta Oy:n toimitusjohtaja Jani Kervinen

Taustaa ja perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 15.11.2021 § 111 Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelman 2022-2031 palveluverkkosuunnitelma-asiakirjassa esitettyjen vaihtoehtojen mukaisesti:

  1. varhaiskasvatuksen osalta vaihtoehdon 1 (VE1)
  2. perusopetuksen osalta vaihtoehdon 2 (VE2).

Päätökseen sisältyi lausuma, jonka mukaisesti kaupunginhallitus päättää Anttilan koulun koulurakennuksen lisäsiiven ratkaisuista erillisen tarkastelun jälkeen.

Lisäsiipi tilana ja tekninen kunto

Anttilan koulun lisäsiipi on rakennettu 2010. Rakennuksen koko on noin 982 hum2 ja tilassa on aiemmin ollut 10 luokkahuonetta. Lisäsiipi poistettiin käytöstä 2019, koska kohteessa todettiin rakennusvirheistä johtuneita sisäilmaan vaikuttavia vaurioita. 
Akuutin ongelman poistamiseksi Anttilan koulun lisäsiiven lattiapinnoitteet on poistettu ja kohteeseen on asennettu myrskylistat. Kohteen pinnat ovat tällä hetkellä purettuna ja vaurioiden laajentuminen on estetty.

Vuosina 2020 ja 2021 tehtyjen alustavien laskelmien mukaan lisäsiiven korjaus esimerkiksi väistötilaksi muiden kouluhankkeiden ajaksi, noin 2-4 vuoden käyttöikää tavoitellen, maksaisi noin 550 000 (+kustannustason korotus). Kohteen mittava korjaus koulukäyttöön maksaisi aiempien kustannusarvioiden mukaan noin 2,55 miljoonaa euroa (+kustannustason nousu vuodesta 2020). Tilan muuttaminen vaihtoehtoiseen käyttötarkoitukseen vaikuttaa investointikustannuksiin. Mikäli rakennus päätetään korjata, tulee korjauslaajuus ja -tarve joka tapauksessa tutkia uudelleen.  

Palvelutarpeen mukaiset tilatarpeet

Opetuksen ja kasvatuksen palveluverkkosuunnitelmaa on tarkistettu kahdesti valtuuston hyväksymän palveluverkkosuunnitelman jälkeen. Keväällä 2022 varhaiskasvatuksen palvelujen kysynnässä todettiin merkittävä muutos perheiden hakeutumisessa varhaiskasvatuksen asiakkaiksi, mistä syystä palvelutarpeet ja palveluverkon riittävyys muuttuneessa tilanteessa arvioitiin uudelleen. Tämän hetkisten arvioiden mukaisesti Anttilan koulu lisäsiivelle ei ole tarvetta opkan palveluverkossa. Palveluverkkoselvityksen tarkastelun (toukokuu 2023) perusteella opetuksen ja kasvatuksen palveluverkko riittää Järvenpäässä vuoteen 2035 asti ilman Anttilan lisäsiipeä. Tämänkin jälkeen kapasiteettitarve on voimakkainta eteläisessä Järvenpäässä.

Varhaiskasvatuksen osallistumisasteen kehityksen ennakointi on tällä hetkellä haastavaa. Kehityssuunta on edelleen kasvava, eikä taso ole toistaiseksi vakiintunut. Valtakunnalliset suunnitelmat laajentaa lakisääteinen esiopetus myös 5-vuotiaisiin ja keskusteluissa esiintynyt opetusryhmäkoon pienentäminen tulevat toteutuessaan muuttamaan tilatarpeita merkittävästi. Toteutuessaan em. muutosten yhteisvaikutus johtaa opkan palveluverkon riittämättömyyteen palveluverkkosuunnitelman tarkistuksessa (Opetus- ja kasvatuslautakunta 6.6.2023 § 35) ennakoitua nopeammin.   

Anttilan koulun lisäsiiven sijainti on haastava tilan hyödyntämiseksi osana hyvinvoinnin palvelualueen palveluverkkoa. Mikäli tila muutettaisiin hyvinvoinnin palvelualueen käyttötarkoitukseen tulisi sen korvata jokin tai joitakin olevista kohteista. Palveluverkon ja palvelujen laajentaminen ei nykyisessä taloustilanteessa ja taloussuunnitelman puitteissa ole mahdollinen. Tilalle ei ole tunnistettu soveltuvia käyttötarkoituksia kaupungin muista toiminnoista, ja se soveltuu koulun ohessa sijaitessaan heikosti vuokrattavaksi ulkopuolisille.

Taloudelliset vaikutukset

Anttilan koulun lisäsiivellä oli vuoden 2022 lopussa 1,03 Me poistamatonta tasearvoa ja poistoaikaa on jäljellä vajaat 10 vuotta. Mikäli rakennus päätetään purkaa, joudutaan kyseinen arvo kirjaamaan alas, mikä tarkoittaa kertaluonteista kuluerää kaupungin tulokseen. Lisäsiiven purku ja jäävään rakennusmassaan tehtävät muutostyöt maksaa arviolta noin 275 000 euroa. Purkuun ja alaskirjaukseen on aikaisempiin tilatarvearvioihin perustuen varauduttu vuoden 2023 talousarviossa. 

Anttilan lisäsiiven vuosittaisia ylläpitokustannuksia ei saa täysin luotettavasti erotettua Anttilan koulun päärakennuksen kustannuksista (ei erillisiä mittareita). Koska ratkaisua tilasta luopumisesta ei ole tehty, tilan ylläpitoa on edelleen jatkettu, mutta tilaan ei ole tehty uusia panostuksia vuoden 2021 päätösten jälkeen. Nykytilassa, tyhjänä ollessaan siivestä aiheutuu ylläpitokustannuksia noin 30-35 te/vuosi. 

Toimivalta 

KV 15.11.2021 § 111

Eteneminen

Taloudelliset vaikutukset ja opetuksen ja kasvatuksen palvelutarpeen ennakointiin liittyvien epävarmuuksien vallitessa on perusteltua olla luopumatta Anttilan koulun lisäsiivestä toistaiseksi. Tila pidetään nykytilassaan tilareservinä mahdollisia muuttuvia opetuksen ja kasvatuksen tilatarpeita silmällä pitäen. Tila on korjattavissa ja otettavissa käyttöön opkan tarpeiden realisoituessa joustavasti ja suhteellisen nopeassa aikataulussa. Tila voidaan taloudellisten reunaehtojen täyttyessä korjata myös väistötilaksi muiden rakennushankkeiden niin edellyttäessä.

KR

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Anttilan koulun lisäsiivestä ei toistaiseksi luovuta. ​​​​​​

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Talousjohtaja Kirsi Rinne selosti asiaa.

Tiedoksi

Mestaritoiminta Oy, Opka palvelualuejohtaja, Tilaomistus, talouspalvelut