§ 6 Lausunto Sipoon Pohjois-Paippisten korjatusta osayleiskaavaehdotuksesta

Lataa 

JARDno-2023-679

Päätöspäivämäärä

22.5.2023

Päätöksen tekijä

Kaavoitusjohtaja

Päätöksen peruste

Kaupunkikehityksen palvelualueen organisaatiorakenne ja viranhaltijoiden päätösvalta (Kaupunkikehityslautakunta 23.3.2023 § 25). Kaavoitusjohtaja päättää liikennettä ja maantie- ja rataverkkoa sekä ympäristölupia koskevien lausuntojen ja vastineiden antamisesta silloin, kun kyse ei ole merkitykseltään laajakantoisesta asiasta

Kuvaus

Lausunnon aihe:

Sipoon Pohjois-Paippisten osayleiskaavan tavoitteena on ohjata alueen maankäyttöä laatimalla oikeusvaikutteinen osayleiskaava. Sipoon kunnanhallituksen linjauksen mukaisesti osayleiskaavan laatimisessa tutkitaan ja sovelletaan uutta menetelmää määritellä rakennusoikeuden mitoitus.  Vyöhykkeiden määrittämisessä käytetään kriteereinä mm. luonto- ja kulttuuriarvoja sekä koulun, päiväkodin, vesijohdon ja viemäriverkon läheisyyttä, tieverkon kapasiteettia ja joukkoliikenteen saavutettavuutta. Osayleiskaavatyön tavoitteena on kehittää kyläaluetta osoittamalla uudisrakentaminen maiseman, ympäristön ja olevan infrastruktuurin kannalta soveltuviin paikkoihin sekä tiivistää kylän keskustaa.

Järvenpään kaupungin lausunto:

 

Järvenpään kaupunki on antanut lausunnon Pohjois-Paippisten osayleiskaavasta luonnosvaiheessa ja edellisessä ehdotusvaiheessa. Järvenpään kaupunki katsoo Pohjois-Paippisten osayleiskaavan korjatun ehdotuksen vaikutusten heijastuvan yhä tietyiltä osin merkittävästi myös Järvenpään alueelle ja lausuu siksi seuraavaa:

Järvenpään kaupunki pitää lähtökohtaisesti positiivisena sitä, että kyläalueiden (AT-1, AT-2) laajuutta on tarkistettu alaspäin, sekä sitä, että alueen kokonaismitoitus asettuu noin 10 % vuoden 2019 kaavaehdotusta alemmalle tasolle. Lisäksi nähdään positiivisena se, että rakennuspaikat eivät aiemmasta poiketen mahdollista lähtökohtaisesti kaksiasuntoisten asuinrakennusten toteuttamista. Kuitenkaan osayleiskaavassa tavoiteltu rakentamisen määrä Järvenpään rajaan rajautuvilla kylän reuna-alueilla ei ole suunnitelma-aineiston perusteella vähentynyt ja käytännössä rakennuspaikat ovat yhteneväiset edellisen kaavaehdotuksen kanssa. Yleiskaavan selostuksen liitekartalla on osoitettu ohjeellisena uudet suunnitellut rakennuspaikat. Kartan selitystekstin perusteella rakennuspaikan toteutus edellyttää erillistä suunnittelutarveratkaisua. Järvenpään kaupunki katsoo, että osayleiskaavalla ei tule mahdollistaa suunnittelematonta ja hajauttavaa kylärakennetta vaan rakentaminen tulisi keskittää selkeästi kyläkeskuksiin. Järvenpää toistaa näkemyksensä, että tulevaisuuden yhdyskuntarakenteen hallitseminen tulisi ratkaista asemakaavalla laajojen vaikutustensa vuoksi. Järvenpään rakennetta tiivistävän yleiskaavatyön sekä suunnittelutarvemenettelyn näkökulmasta Pohjois-Paippisten osayleiskaavan sallivan pientaloalueiden välillä on selvä tavoitteellinen eroavaisuus. Kaavaehdotuksen mukaiset rakentamispaikat mahdollistavat yhä paikoin jopa tiiviisti toteutuvia pientaloalueita

Järvenpää toistaa näkemyksensä, että auton käyttöä edellyttävän yhdyskuntarakenteen laajentamisella on liikenteellisiä vaikutuksia myös Järvenpään alueelle. Näitä vaikutuksia ei ole edelleenkään riittävästi huomioitu vaikutusten arvioinnissa. Osayleiskaava-alueen asutuksen lisäys nostaa Järvenpään eteläisen moottoritieliittymän (VT4) käyttöastetta ja pahentaa tulevaisuudessa ruuhkautumista. Autoliikennemäärien lisäys heikentää liikenneturvallisuutta Sipoontien ja Vanhan lahdentien risteyksessä ja nostaa tarvetta maanteiden liittymän parantamiselle Järvenpään puolella Ely- keskuksen laatiman kiertoliittymäsuunnitelman mukaisesti.

Osayleiskaavan selostus toteaa Järvenpään asemien liityntäpysäköinnin mahdollistavan junan käytön osalla matkaa. Edelleen kaupunki toteaa, että käyttöasteita Järvenpään rautatieasemien liityntäpysäköintipaikoilla tulee seurata ja muilla kuin kaavallisin keinoin varmistaa Sipoon osallistuminen liityntäpysäköinnin lisärakentamiskustannuksiin. Osayleiskaava esittää merkittäviä kevytväyläinvestointeja maanteiden varsiin, mutta niiden toteutus tai ajoitus jää edelleen epävarmaksi. Järvenpää kannattaa pääosin pyöräilyverkon laajentamista rajojensa yli. Pyöräverkon jatkuminen Sipoontietä Järvenpään puolelle on olemassa ja merkitty myös Järvenpään yleiskaavassa pyöräilyn pääreitiksi. Järvenpään kaupunki kuitenkin huomauttaa, että osayleiskaavassa osoitettua jalankulun ja pyöräilyn yhteystarvetta Sipoon Lintusuontien-Laurilantien kautta Järvenpään puolelle Myllyn alueelle ei ole huomioitu kehitettävänä kevyen liikenteen yhteytenä Järvenpään puolella. Alueen yksityistieverkko ei mahdollista turvallisen ja toimivan kevyen liikenteen yhteyden toteuttamista.

Valmistelija kaavoitusjohtaja Sampo Perttula

Päätös

Päätän lausuntona Sipoon kunnalle todeta, että Järvenpään kaupunki antaa Pohjois-Paippisten korjatusta osayleiskaavaehdotuksesta perusteluosan mukaisen lausunnon.

Allekirjoitus

Kaavoitusjohtaja, Sampo Perttula

Organisaatiotieto

Yhdyskuntasuunnittelu