Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 6.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Järvenpään kaupungin lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan tehtävät muutokset koskien opiskeluhuoltoa ja opiskeluhuoltosuunnitelmaa

JARDno-2023-835

Valmistelija

  • Marja-Liisa Lehtiniemi, rehtori, marja-liisa.lehtiniemi@jarvenpaa.fi

Perustelut

Nuorten ja aikuisten lukiokoulutuksessa otettiin 1.8.2021 käyttöön uudet valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet (2019). Näiden valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukainen opetussuunnitelma on hyväksytty Järvenpään Opetus- ja kasvatuslautakunnassa 25.5.2021 (§ 41). Vuoden 2019 valtakunnallisiin opetussuunnitelmaan perusteisiin on tehty muutos, joka astui voimaan 1.8.2022. Tämä muutos on hyväksytty Opetus – ja kasvatuslautakunnassa 13.9.2022 (§ 39).

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen. Myös oppilas- ja opiskelijahuoltolain (1287/2013) säännöksiä on täsmennetty vastaamaan uudistusta. Lakimuutoksen (377/2022) mukaan Opetushallituksen on ollut uudistettava opetussuunnitelmien perusteet sekä opiskeluhuollon keskeiset periaatteet ja tavoitteet tämän lain mukaisiksi siten, että koulutuksen ja opetuksen järjestäjät voivat ottaa tämän lain 13 §:n mukaiset opiskeluhuoltosuunnitelmat käyttöön 1.8.2023.

Opetushallituksen antamien määräysten (OPH-4614-2022 ja OPH-4610-2022) ja perusteiden mukaan merkittävin velvoite on, että koulutuksen järjestäjällä tulee olla opiskeluhuoltosuunnitelma. Se liitetään osaksi alueellista lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma korvaa aiemmat yksikkökohtaiset opiskeluhuoltosuunnitelmat. Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma korvaa myös opiskeluhuollon luvun osalta paikallisen opetussuunnitelman. Muuten uudistukset koskevat käsitteiden yhtenäistämistä ja ajantasaisen lainsäädännön huomioimista, eivätkä ne muuta oppilaitoksen tuttuja opiskelijahuoltolain rakenteita. Lisäksi koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten on saatavissa yksikkökohtaiset tiedot.

Opetushallitus on päättänyt seuraavista valtakunnallista muutoksista:

a) nuorten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden 2019 lukuihin:

1.1 Opetussuunnitelman laatiminen

1.2 Opetussuunnitelman sisältö

4.3 Opiskeluhuolto

4.3.1 Koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma

4.4 Kurinpito

4.4.1 Kurinpitokeinojen käyttämistä ja menettelyjä koskevan suunnitelman sisältö

b) aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden 2019 lukuun:

4.3 Opiskeluhuolto

Uudistetut valtakunnallisten opetussuunnitelmien perusteet on huomioitu liitteissä 1 ja 2 olevissa Järvenpään lukion nuorten ja aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmamuutoksissa.

Lukiolain 27 §:n mukaan opiskelijakuntaa on kuultava ennen opetussuunnitelman hyväksymistä, silloin kun se olennaisesti vaikuttaa opiskelijan asemaan, ellei se ole asian luonteen vuoksi ilmeisen tarpeetonta. Esitetyt muutokset eivät vaikuta olennaisesti opiskelijan asemaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Narvo-Akkola, palvelualuejohtaja, merja.narvo-akkola@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää hyväksyä 

  1. muutokset Järvenpään kaupungin nuorten lukiokoulutuksen (liite 1) ja aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan (liite 2) sekä
  2. määräyksen OPH-4610-2022 mukaan laaditun Opiskeluhuoltosuunnitelman (liite 3).

 

Käsittely
Opetusjohtaja Arja Korhonen selosti asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Järvenpään lukio