§ 5 Liikennemerkkipäätös: Pysäköintipaikkojen merkitseminen ja hälytysajoneuvoista varoittaminen Vanhalla yhdystiellä.

Lataa 

JARDno-2023-289

Päätöspäivämäärä

6.3.2023

Päätöksen tekijä

Liikenneinsinööri

Päätöksen peruste

Liikenneinsinöörin toimivalta: Kaupunkikehityslautakunta 3.11.2022 § 86, toimivalta Kaupunkikehityksen palvelualueella 1.1.2023 alkaen. LIITE A, viranhaltijoiden päätösvalta, § 5 Liikenneinsinööri.

Kuvaus

Vanhalla yhdystiellä on pysäköintipaikkoja kadun itäreunalla välillä Piennartie-Impoonkatu ja länsireunalla välillä Kinnarinkatu-Vierikatu. Pysäköinti kyseisillä paikoilla on aikarajoittamatonta. Pysäköintipaikkoja osoittavat liikennemerkit ovat kuitenkin puutteelliset, mikä on saadun palautteen mukaan aiheuttanut epäselvyyttä siitä, missä kohdissa pysäköintipaikat sijaitsevat. Vanhalla yhdystiellä on paljon tonttiliittymiä, ja ilman selkeitä merkintöjä pysäköijälle voi jäädä epäselväksi, onko hän pysäköimässä autoansa sallitulle pysäköintipaikalle vai tieliikennelain vastaisesti tonttiliittymän eteen. Tämän epäselvyyden poistamiseksi pysäköintiä koskevat merkinnät on uudistettava siten, että pysäköintipaikat sekä niiden välissä olevat alueet, joilla pysäköinti on kielletty, osoitetaan liikennemerkeillä. Lisäksi pysäköintipaikkojen väliin jäävät tonttiliittymät, jotka ovat liikennemerkin E2 (Pysäköintipaikka) vaikutusalueella, on tarpeen merkitä keltaisella reunamerkinnällä epäselvyyksien välttämiseksi. Muita kuin liikennemerkin E2 vaikutusalueella olevia tonttiliittymiä ei merkitä keltaisella reunamerkinnällä.

Myös Vierikadulla on pysäköintipaikkoja, jotka on merkittävä liikennemerkillä, jotta niiden käyttötarkoituksesta tai oikeasta pysäköintitavasta ei syntyisi epäselvyyttä. Vierikadun ja Vanhan yhdystien risteykseen tarvitaan risteävästä kaksisuuntaisesta pyörätiestä kertova lisäkilpi kärkikolmion alle.

Impoonkadun ja Terholantien risteyksen pyörätiemerkinnöissä on ollut puutteita. Impoonkadulla on lyhyt yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä välillä Vanha yhdystie-Terholantie, ja Terholantien puolelle tarvitaan pyörätien liikennemerkki. Lisäksi Terholantien jalkakäytävä on osoitettava liikennemerkillä, jottei synny virhetulkintaa siitä, että pyörätie jatkuisi Terholantiellä.

Myös Pykäläkadun pyörätiemerkinnöissä on ollut puutteita. Pykäläkadun molemmin puolin on pyöräilyyn soveltuvat väylät. Jotta pyöräilyreitistö jatkuisi luontevasti Vanhalta yhdystieltä Pohjoisväylälle ilman siirtymiä ajoradalle, nämä väylät on syytä osoittaa liikennemerkeillä yhdistetyiksi pyöräteiksi ja jalkakäytäviksi.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos aloittaa osoitteessa Vanha yhdystie 7 toimintansa maaliskuun 2023 loppuun mennessä. Osoitteeseen valmistuu ensihoidon päivystystilat. Tämän vuoksi hälytysajoon lähtevistä ambulansseista on tarpeen varoittaa liikennemerkeillä tonttiliittymän molemmin puolin.

Päätös

Päätän, että Vanhan yhdystien pysäköintipaikat osoitetaan liikennemerkeillä E2 (Pysäköintipaikka) ja lisäkilvillä H13.1 (Pysäköintitapa) kadun itäreunalla välillä Piennartie-Impoonkatu ja kadun länsireunalla välillä Kinnarinkatu-Pykäläkatu. Pysäköintipaikkojen päättymiskohdat osoitetaan kyseisillä katuosuuksilla liikennemerkeillä C38 (Pysäköinti kielletty). Poikkeuksena Vanhan yhdystien itäreunalla Pykäläkadun risteyksen kohdalla käytetään liikennemerkkiä E2 ja lisäkilpeä H11 (Vaikutusalue päättyy), koska risteysalueella on voimassa TLL 37 § mukaisesti pysäköintikielto ilman pysäköinnin kieltävää liikennemerkkiä. Lisäksi Vierikadun pysäköintipaikat osoitetaan liikennemerkillä E2 ja lisäkilvellä H13.1.

Vanha yhdystie 7 tonttiliittymän molemmin puolin asetetaan liikennemerkit A33 (Muu vaara) ja lisäkilvet H24 teksteillä "Hälytysajoneuvoja". Pykäläkadulle ja Impoonkadulle osoitetaan yhdistetyt pyörätiet ja jalkakäytävät liikennemerkeillä D6 ja lisäkilvillä H23.2 (Kaksisuuntainen pyörätie). Terholantien jalkakäytävä osoitetaan liikennemerkillä D4 ja lisäkilvellä H10 (Vaikutusalue nuolen suuntaan). Vierikadun ja Vanhan yhdystien risteykseen asetetaan kärkikolmion alle lisäkilpi H23.1 (Kaksisuuntainen pyörätie). Kaikki muutokset tehdään suunnitelmakuvien mukaisesti.

Allekirjoitus

Liikenneinsinööri Timi Veikkolainen

Organisaatiotieto

Yhdyskuntasuunnittelu