Kaupunkikehityslautakunta, kokous 16.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Oikaisuvaatimus / vahingonkorvaus / liikennemerkin kaatuminen Sibeliuksenkadulla

JARDno-2022-1977

Valmistelija

  • Kauko Kallio, tiemestari, kauko.kallio@jarvenpaa.fi

Perustelut

Perustelut

Ylläpidon rakennuttajapäällikön päätöksestä 17.11.2022 § 18 autovahinko Sibeliuksenkadulla 29.10.2022 on esitetty oikaisuvaatimus 21.11.2022. Oikaisuvaatimus on toimitettu määräajassa muutoksenhakuohjeiden mukaisesti 18.11.2022- 1.12.2022 välisenä aikana.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että liikennemerkki olisi kaatunut auton päälle 29.10.2022 pelkästä tuulen voimasta. Vahingonkärsinyt kertoo liikennemerkin olleen täysin suorassa ja pystyssä hänen tulleensa vahinkopaikalle. Tämän vuoksi vahingonkärsinyt esittää, että liikennemerkin asennus tai valmistus on ollut virheellinen, koska se ei ole kuitenkaan pysynyt pystyssä. Liikennemerkin varressa ei myöskään vahingonkärsineen mukaan ole ollut törmäysjälkiä.

Vahingonkärsinyt on toimittanut valokuvia vahingon ajankohdalta, ja niistä voi todeta liikennemerkin olleen taipunut juurestaan. Liikennemerkin varsi on sinkitty CE- hyväksytty teräsputki, joka täyttää EN 12899- 1 standardin suunnittelun taivutus- ja vääntöjäykkyyden osalta. Varren taipuminen vaatii voimakkaan iskun tai väännön. Varsi on lisäksi asennettu betoniseen perustukseen muovisilla tiivistysrenkailla, joten se ei itsestään irtoa perustuksestaan. Muoviset tiivistysrenkaat saattavat rikkoutua ulkoisen iskun voimasta jolloin liikennemerkin putki voi liikkua betonisessa jalustassa. Syy liikennemerkin pylvään taipumiseen juurestaan on tuntematon.

Kaupungin katujen kunnossapitoa hoitava alueurakoitsija (Alltime Infrapalvelut Oy) on tiestötarkastuksellaan 1.11.2022 havainnut ja valokuvannut kyseisen kaatuneen liikennemerkin. Liikennemerkin varsi on vaihdettu uuteen tämän jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen esittäjä vaatii kaupunkia korvaamaan ajoneuvoon kohdistuneet vahingot, yhteensä 896,17 €.

Vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) 2 luvun 1§:n mukaan vahingonkorvausvelvollisuus syntyy sille, joka aiheuttaa tahallaan tai tuottamuksellaan toiselle vahingon. Tuottamuksella tarkoitetaan huolimattomuutta tai laiminlyöntiä.Ylläpidon rakennuttajapäällikkö on päätöksessään 17.11.2022 § 18 katsonut, ettei vahingon ole voitu katsoa aiheutuneen kaupungin tahallisuudesta eikä tuottamuksesta. Liikennemerkin varsi on korjattu heti sen jälkeen, kun se on alueurakoitsijan toimesta havaittu 1.11.2022. Kadunpitäjä ei saanut muita palautteita vahingoittuneesta liikennemerkistä. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille mitään sellaista uutta selvitystä, jonka perusteella tehtyä päätöstä olisi syytä muuttaa.

HP

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Palviainen, Kaupunkikehitysjohtaja, harri.palviainen@jarvenpaa.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää edellä kuvaustekstissä mainituin perustein hylätä ylläpidon rakennuttajapäällikön 17.11.2022 § 18 päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen.

 

Käsittely

Kaupunkitekniikan johtaja Mikko Autere selosti asiaa.  

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

asianosaiset