§ 1 Esiopetuksen järjestämisen paikat 2023-2024

Lataa 

JARDno-2023-8

Päätöspäivämäärä

10.1.2023

Päätöksen tekijä

Varhaiskasvatusjohtaja

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 §53))

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimivallan siirtäminen (Opka 12.10.2022 §44)

Kuvaus

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimivallan siirtämisohjeen mukaan varhaiskasvatusjohtaja päättää vuosittain esiopetuksen järjestämisen paikoista.  Esiopetuksen järjestämisestä vastaavat kunnat. Myös yksityiset perusopetuksen järjestäjät ja valtion oppilaitokset voivat erillisen luvan perusteella järjestää esiopetusta. Kunta voi myös hankkia esiopetuksen ostopalveluna julkiselta tai yksityiseltä palveluiden tuottajalta,​ esimerkiksi yksityiseltä päiväkodilta. Kunta vastaa siitä,​ että ostopalveluna tuotettu esiopetus toteutetaan säädösten ja määräysten mukaisesti. Esiopetus järjestetään kunnan päätöksen mukaisesti koulussa,​ päiväkodissa tai muussa soveltuvassa paikassa.

Vuonna 2023 Järvenpään varhaiskasvatuspalveluissa otetaan käyttöön uusi toimintatapa esiopetuspaikkojen osoittamisessa. Esiopetusehdotukset lapsille tehdään tammikuun loppuun mennessä. Esiopetusehdotuksen jälkeen perheellä on mahdollisuus ennalta ilmoitettuun määräaikaan mennessä joko hyväksyä tai hylätä tehty ehdotus. Hylätessään ehdotetun esiopetuspaikan, tekee perhe uuden esiopetusilmoituksen, jossa toivoo lapselle toista esiopetuspaikkaa muista nimetyistä järjestämispaikoista. Hakemukset käsitellään tapauskohtaisesti perheiden toiveet mahdollisuuksien mukaan huomioiden. Tässä päätöksessä ilmoitettujen esiopetuspaikkojen määrittelyn perusteena on esiopetuspaikkojen tarve alustavan suunnitelman mukaan. Esiopetusehdotuksissa on pyritty huomioimaan kokonaisten tai vähintään riittävien opetusryhmien muodostaminen sekä lasten tuleva lähikoulu ja sen myötä sujuva jatkumo esiopetuksesta perusopetukseen. Esiopetusehdotukset on valmisteltu lapsen tuleva oletettu koulualue huomioiden. Kaupunginvaltuuston palveluverkkosuunnitelman päätöksen (15.11.2021 §111) mukaisesti on suunnitelmassa kunnalliset, koulujen yhteydessä toimivat esiopetusryhmät täytetty ensisijaisesti.

Esiopetuspaikkojen osoittamisessa käytetään samoja periaatteita kuin aiempina vuosina. Järjestämisen periaatteina on lakisääteisen palvelun tuottaminen riittävässä laajuudessa sekä Järvenpään linjaus siitä, että esiopetusta järjestetään pääasiassa koulujen yhteydessä olevissa esiopetusryhmissä (Kaupunginvaltuuston päätös palveluverkkosuunnitelmasta 15.11.2021 §111). Järvenpään esiopetus on toiminut edelliset 2-3 vuotta poikkeuksellisissa olosuhteissa, kun koulujen esiopetusryhmät ovat olleet monin osin pois käytöstä erilaisten sisäilma- ja rakennushankkeiden johdosta. Useiden hankkeiden valmistuessa ja uusia tiloja käyttöönotettaessa tavoitteeseen esiopetuksesta koulujen yhteydessä päästään jälleen kaikkien muiden paitsi Anttilan koulun osalta. Sekä kunnallisten että yksityisten päiväkotien esiopetukselta vapautuvat paikat tarvitaan lakisääteisen palvelun tuottamiseen tilanteessa, jossa varhaiskasvatuksen palveluntarve kasvaa merkittävästi.  

Esiopetusryhmiä toimii sekä kouluilla että päiväkodeissa,​ ensisijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan lapsen oletetun tulevan lähikoulun yhteyteen (Kaupunginvaltuuston päätös palveluverkkosuunnitelmasta 15.11.2021 §111). Lisäksi esiopetusta ostetaan vuosittain palvelutarpeen vaatimassa laajuudessa erillisellä korvauksella yksityisistä päiväkodeista,​ jotka ovat hakeutuneet esiopetuksen järjestämispaikoiksi ja jotka täyttävät esiopetuksen järjestämiseen liittyvät vaatimukset.


Esiopetusta järjestetään toimikaudella 2023-​2024 seuraavissa toimipisteissä:

Päiväkoti Polle, esiopetusryhmät Järvenpään Yhteiskoulun tiloissa

Kinnarin päiväkoti, esiopetusryhmät Kinnarin koulun tiloissa

Oinaskadun päiväkoti ja koulu

Kyrölän päiväkoti, esiopetusryhmät Kyrölän koulun tiloissa (mahdollinen väistö remontin ajaksi)

Harjulan päiväkoti ja koulu

Päiväkoti Tahvontupa

Nummenkylän päiväkoti

Saunakallion päiväkoti, esiopetusryhmätSaunakallion koulun tiloissa

Päiväkoti Iso-Antti, esiopetusryhmät Mankalan koulun tiloissa

Isokydön päiväkoti, esiopetusryhmät Kartanon koulun tiloissa

Närekadun päiväkoti, esiopetusryhmät Haarajoen koulun tiloissa

Ympärivuorokautisen varhaiskasvatuksen esiopetus: Päiväkoti Cooper

 

Yksityisten päiväkotien esiopetus

Folkhälsans daghem i Träskända, ruotsinkielinen ostopalvelu

Norlandia Kulma

Steinerpäiväkoti Pikkukarhu


Lisäksi kristillisen koulun yhteydessä toimiva päiväkoti Petra järjestää esiopetusta omalla järjestämisluvalla.

 

Päätös

Päätän vahvistaa edellä esitetyllä tavalla Järvenpään kaupungissa toteutettavat esiopetuksen järjestämispaikat toimikaudelle 2023-​2024.

Allekirjoitus

Vt. Varhaiskasvatusjohtaja (henkilötiedot poistettu)

Organisaatiotieto

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualue