§ 13 Kaupungin peltojen vuokraaminen kausille 2023-2027

Lataa 

JARDno-2022-2177

Päätöspäivämäärä

15.12.2022

Päätöksen tekijä

Tonttipäällikkö

Päätöksen peruste

Kaupunkikehityksen toimintasääntö 24.3.2022 § 26

Kuvaus

Järvenpään kaupunki omistaa noin 215 hehtaaria peltoja, jotka pyritään pitämään viljelykäytössä yhdyskuntarakentamisen alkamiseen saakka. Peltojen vuokrasopimukset on laadittu 5 vuodeksi kerrallaan, pääosa nykyisistä sopimuksista päättyy 31.12.2022. Kahden luomuviljelijän ja yhden sukupolvenvaihdostilan kohdalla vuokra-ajat ovat olleet poikkeavat..

Kaupungin käytäntönä on ollut, että entiset vuokralaiset voivat halutessaan jatkaa peltojen vuokrausta. Mikäli jatkohaluja ei löydy, pelloille pyritään saamaan uudet vuokralaiset joko nykyisistä vuokralaisista, jotka ovat joutuneet luovuttamaan vuokrapeltojansa rakentamiselle tai muista vuokrapeltoja tiedustelleista. 

Peltojen vuosivuokra oli nyt päättyvällä viisivuotiskaudella 186 €/ha avo-ojapelloilta ja salaojitetuilta pelloilta 258 €/ha sekä viljelypalstoilta 22 €/palsta/kasvukausi. 

Tilastojen mukaan peltojen keskivuokra Uudellamaalla on noin 267 €/ha. Kaupungin vuokrattavat pellot ovat pinta-alaltaan melko pieniä lohkoja, eikä peltojen kunto ole paras mahdollinen. Rakentaminen vie koko ajan peltoalaa tiivissä kaupungissa, joten vuokraviljelijät eivät voi panostaa resursseja peltojen kunnostukseen. Peltojen nykyiseen vuokraan, kun verrataan vuokran suuruutta Uudenmaan keskivuokraan ottaen huomioon peltojen kunto ja käyttömahdollisuus, ei ole syytä tehdä korotusta seuraavalle vuokrakaudelle. Kaupungin kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että pellot pysyvät viljelyksessä ja peltomaisema avoimena.    

Viljelypalstojen vuokraan esitetään pieni korotus siten, että vuokra olisi 25 € kesäkaudelta. Järvenpäässä vuokrat ovat olleet huomattavasti alhaisemmat kuin naapurikunnissa, mm. Keravalla 35 €/kausi ja Tuusulassa 20-50 €/kausi, riippuen palstojen sijainnista

Peltojen vuokrasopimukset laaditaan entisin ehdoin.

Päätös

Päätän, että Järvenpään kaupungin peltojen vuokrat ovat kaudella 2023-2027 avo-ojapelloilla 186 €/ha ja salaojitetuilla pelloilla 258 €/ha sekä viljelypalstoilla 25 €/kasvukausi.

Allekirjoitus

Tonttipäällikkö Tarja Kariniemi

Organisaatiotieto

Yhdyskuntasuunnittelu