Kaupunginhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 279 Vahingonkorvausvaatimus / Jätevesivahinko 8.8.2022

JARDno-2022-1587

Valmistelija

  • Liisa Joensuu, vesihuoltoasiantuntija, liisa.joensuu@jarvenpaa.fi

Perustelut

Järvenpään Veden viemäriverkostossa Helsingintiellä ilmeni viemäritukos 8.8.2022. Tukos poistettiin viemäristä Suomen Viemärihuolto Oy:n toimesta. Viemärin huuhtelukustannuksista vastasi Järvenpään Vesi.

Tukoksen seurauksena Kiinteistöosakeyhtiön (KOY) rakennuksen kellaritilojen lattialle tulvi jätevettä. KOY on esittänyt korvausvaatimuksen jätevesiviemäritulvan aiheuttaminen kulujen korvaamisesta. Tositteet toimitettu korvausvaatimuksen yhteydessä ja osa myöhemmin.

KOY:n omalta vakuutusyhtiöltä on tullut 10.8.2022 päivätty kielteinen korvauspäätös vahingon korvaamisesta.

KOY on solminut liittymis- ja käyttösopimuksen Järvenpään Veden kanssa 21.8.1997. Sopimuksessa määritelty jätevesiviemärin liitoskorkeus vesilaitoksen runkoviemäriin on +53,99 ja jätevesiviemärin padotuskorkeus on +56,03. Kiinteistön kellaritilan lattiakorko on +55,20. Näin ollen kellaritilan lattiakaivo on alempana kuin viemärin padotuskorkeus. Sopimuksen padotuskorkeus määrittelee tason, johon jätevesi voi nousta viemärin tulvatilanteessa. Mikäli padotuskorkeuden alapuolella olevia tiloja viemäröidään, kiinteistön omistaja vastaa jäteveden pumppauksesta vesihuoltolaitoksen toimitusehtojen mukaisesti.

Järvenpään kaupungin vakuutusyhtiö on antanut 25.10.2022 päivätyn korvausvakuutuspäätöksen vastuuvahingosta. Korvauspäätös on kielteinen eli vakuutusyhtiö ei korvaa vahingosta aiheutuneita ja esitettyjä kuluja.

Ratkaisuvaltarajojen mukaan kaupunginhallitus päättää yli 15 000 euron vahingonkorvauksista. Ilmoitettujen korvausvaateiden kulujen summa on 31.10.2022 yhteensä 27 476,63 euroa (sis. alv. 24%).

Järvenpään Veden tasapuolisen käytännön mukaan, padotuskorkeuden alapuolisien tilojen korvausvaateita ei ole aiemminkaan hyväksytty. Järvenpään Veden toimitusehtojen mukaan: Mikäli liittyjä viemäröi padotuskorkeuden alapuolisia tiloja, laitos ei vastaa viemäritulvasta mahdollisesti aiheutuvasta haitasta tai vahingosta. 

HP

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Iiris Laukkanen, hallintojohtaja, vt. kaupunginjohtaja, iiris.laukkanen@jarvenpaa.fi

Järvenpään kapupunginhallitus päättää hylätä korvausvaateen selostustekstissä esitetyin perustein.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

vahingonkorvausvaatimuksen tekijä