§ 9 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintasuunnitelma 2022-2023

Lataa 

JARDno-2022-1498

Päätöspäivämäärä

30.9.2022

Päätöksen tekijä

Varhaiskasvatusjohtaja

Päätöksen peruste

Järvenpään kaupungin hallintosääntö (KV 21.6.2021 §53). Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen toimivallan siirtäminen (Opka 16.11.2021 §64).

Kuvaus

Varhaiskasvatusta järjestetään kaudella 2022–2023 17 kunnallisessa ja 10 yksityisessä päiväkodissa. Kunnallisia perhepäivähoitajia on yhdeksän ja yksityisiä perhepäivähoitajia viisi. Varhaiskasvatuksen osallistumisaste Järvenpäässä on syksyllä 2022 1-6 vuotiaiden lasten osalta 82,3%. Huomattavaa on merkittävä alle 3-vuotiaiden lasten osallistumisasteen nousu (10,2 prosenttiyksikköä).

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen eli Karvin varhaiskasvatuksen laatua määrittävistä indikaattoreista tavoitteiden tarkennukseksi on valittu Järvenpäässä ryhmän vertaisvuorovaikutuksen ja ilmapiirin kehittäminen. Itsearviointien perusteella Järvenpään varhaiskasvatuksen laatu kyseisen asian osalta on hyvä. Yksiköissä vastataan erittäin hyvin siihen, että jokaisella lapsella on hyvä olla varhaiskasvatuksessa. Ryhmissä kunnioitetaan toinen toistaan, ja kiinnitetään huomiota vuorovaikutuksen laatuun. Positiivisen palautteen antaminen nähdään tärkeänä turvallisen ja innostavan ryhmän ilmapiirin luojana. 

Kehittämisenkohteiksi yksiköissä valittiin yhteenkuuluvuutta edistävän toimintakulttuurin kehittäminen ja arvioiminen yhteistyössä päiväkodin johtajan ja varhaiskasvatuksen erityisopettajan kanssa sekä pedagogisen dokumentoinnin vahvistaminen toimintakulttuurin kehittämise välineenä. Esiopetuksen asettamat tavoitteet olivat yhteneväisiä varhaiskasvatuksen tavoitteiden kanssa. Lisäksi esiopetusryhmissä on tehty yhteisölliset oppilashuoltosuunnitelmat sekä kaikissa yksiköissä suunnitelmat kiusaamisen ehkäisemiseen ja tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistamiseen. 

Päätös

Päätän hyväksyä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintasuunnitelman kaudelle 2022-2023  liitteen 1 mukaisena. 

Allekirjoitus

Vt. Varhaiskasvatusjohtaja 

Organisaatiotieto

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualue