Opetus- ja kasvatuslautakunta, kokous 1.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Oinaskadun koulu- ja päiväkotihanke

JARDno-2020-2817

Valmistelija

  • Mikko Mäkelä, vt palvelualuejohtaja / varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Perustelut

Oinaskadun nykyinen koulurakennus on suljettu sisäilmaongelmien vuoksi syksyllä 2019 ja koulun toiminta on siirretty väistötiloihin siten, että esiopetus toimii Lampaanpolskan päiväkodissa, perusopetuksen 1.-2. -luokat Haarajoella ja 3.-4. -luokat Kinnarin koulussa.

Koulurakennuksen kuntoa on tutkittu eri vaiheissa ja sen on todettu olevan laajamittaisen peruskorjauksen tarpeessa.

Osana syksyllä 2020 valmisteltua varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelmaa käytiin läpi myös Oinaskadun kouluun liittyviä ratkaisua. Palveluverkkosuunnitelmassa päädyttiin ratkaisuun, jossa että Oinaskadun koulusta tehtäisiin luokat 1-2 käsittävä pienten lasten koulu ja varhaiskasvatuksen yksikkö, joka korvaisi samalla tontilla sijaitsevan Lampaanpolskan päiväkodin sekä noin 1 km päässä sijaitsevan Pesäpuun päiväkodin.

Järvenpään väestösuunnitteessa Mikonkorven, Satumetsän, Terholan ja Satukallion alueilla 7-8 -vuotiaiden lasten määrä vaihtelee 52-80 välillä vuosina 2020-2040. Uuden yksikön kapasiteetti on suunniteltu perustuvaksi seuraaville ryhmämäärille:

7 päiväkotiryhmää, 147 lasta

2 esiopetusryhmää, 42 lasta

4 alkuopetusryhmää, 100 lasta

Yht. 289 lasta

Sen lisäksi, että Oinaskadun koulu vaatii perusteellisen peruskorjauksen tai sitä korvaavan uudisrakennuksen, myös Päiväkodit Pesäpuu ja Lampaanpolska ovat molemmat tulossa teknisen käyttöikänsä päähän ja vaatisivat tulevaisuudessa laajamittaista peruskorjausta.

Palveluverkollisesta ja palvelutarpeen näkökulmasta muutoksen taustalla ovat lisäksi tarkentuneet oppilasennusteet sekä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkojen yhteensovittaminen. Osaltaan tähän vaikuttavat myös hankkeiden taloudelliset vaikutukset.

Palveluverkkosuunnitelmaa on käsitelty 6.10. opetus- ja kasvatuslautakunnassa, mutta lautakunta ei tuolloin hyväksynyt suunnitelmaa, vaan se palautettiin äänestyksen jälkeen valmisteluun. Oinaskadun hanke on kuitenkin mukana kaupunginvaltuuston 16.11. hyväksymässä investointiohjelmassa, jossa sille on varattu vuosille 2021-2022 yhteensä 9,2 miljoonaa euroa.

Koska Järvenpään kaupungin opetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden tuottamisen näkökulmasta palveluverkon uudelleen valmistelun aikataulu ei mahdollista riittävän nopeaa etenemistä Oinaskadun hankkeessa, tuodaan hanke päätöksentekoon muuta palveluverkkoa nopeammalla aikataululla.

Hankkeen valmistelun yhteydessä on selvitetty kahta erilaista toteutustapaa: Oinaskadun nykyisen koulun laajamittaista peruskorjausta täydennettynä Vihtakadulta siirrettävillä moduuleilla sekä moduulirakenteista uudisrakennusta nykyisen koulun tontille. Hankkeen toteuttamistapa ratkaistaan tarkemman hankesuunnitelman myötä ja se tuodaan päätöksentekoon alkuvuonna 2021. Samassa yhteydessä tuodaan tiedoksi eri toteutustapojen kustannusvaikutukset.

Hankkeen valmistelun aikataulu on laadittu siten, että uuden varhaiskasvatus- ja alkuopetusyksikön käyttöönotto tapahtuisi vuoden 2022 lopussa.

Hanketta valmistelemaan on perustettu ohjausryhmä, joka vastaa hankesuunnitelman, pedagogisen vision ja tilaohjelman laatimisesta sekä eri vaihtoehtojen kustannusvertailusta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Mäkelä, vt palvelualuejohtaja / varhaiskasvatusjohtaja, mikko.makela@jarvenpaa.fi

Opetus- ja kasvatuslautakunta päättää osaltaan, että

  1. Oinaskadun yksikkö toteutetaan kaksisarjaisena pienten lasten kouluna (1.-2. lk) sekä 9-10 -ryhmäisenä päiväkotina sisältäen kaksi esiopetusryhmää.
  2. Hankesuunnitelman, pedagogisen vision ja tilaohjelman valmistelua jatketaan näistä lähtökohdista ja toteutustavan sisältävä hankesuunnitelma tuodaan päätettäväksi alkuvuonna 2021.

Käsittely

Tämä pykälä käsiteltiin § 52 jälkeen.

vt. palvelualuejohtaja Mikko Mäkelä esitteli asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Mestaritoiminta, kaupunginhallitus