Hyvinvointilautakunta, kokous 13.6.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Aloite / Virikekortti kaikille 65 vuotta täyttäneille

JARDno-2018-407

Valmistelija

 • Sami Ylisaari, kulttuurijohtaja, sami.ylisaari@jarvenpaa.fi
 • Jari Lausvaara, vapaa-aika- ja osaamispalvelujen johtaja, jari.lausvaara@jarvenpaa.fi

Perustelut

 

Järvenpään eläkeläisneuvosto ja valtakunnallisten eläkeläisjärjestöjen paikallisyhdistykset esittävät, että Järvenpäässä otetaan käyttöön virikekortti kaikille 65 vuotta täyttäneille kaupungin asukkaille. Aloitteen mukaan virikekortti on luonteva ja edullinen keino aktivoida ikäihmisiä  omaehtoiseen toimintakyvyn ylläpitämiseen ja siten siirtää laitos- tai muuhun pysyvään hoitotarpeeseen joutumista.  Aloitteen tavoitteena on toteuttaa virikekortti, joka oikeuttaa käyttämään liikuntapaikkoja ja kulttuuritarjontaa mahdollisimman edulliseen hintaan.

 

Vastauksena esitykseen todetaan seuraavaa:

Kaikkiin kaupungin oman tuotannon tapahtumiin on eläkeläislippu. Eläkeläislippuja ostetaan paljon, niitä on jopa 50–60 % myydyistä lipuista. Lippujen hinnat konsertteihin ja esityksiin vaihtelevat tapahtumasta riippuen. Esimerkkinä Alcina oopperan normaalilippu 27,50 € ja eläkeläislippu 19,50 €. I’m liquid tanssiteoksen liput 15,50 € / 10,50 €. Liput ovat siis noin 30 % edullisempia eläkeläisille. Alennus on linjassa yleisen hinnoittelun kanssa. Taidemuseon osalta normaaliliput ovat 7 € ja eläkeläisliput 6 €. Vastaavasti esim. Ateneumin liput ovat 17/15 €. Myös museon lippujen alennus on linjassa muiden kanssa. Jos eläkeläislippujen hintaa laskettaisiin runsaasti nykyisestä, olisivat talousvaikutukset kulttuuri- ja tapahtumapalveluille kohtalaiset. Vuonna 2018 Järvenpää-talon myytyjen eläkeläislippujen osuus oli 30 400 euroa. Museopalveluissa eläkeläislippujen osuus oli noin 10 200 €.

Kulttuuripalveluissa ikä-ihmisiä huomioidaan jo monilla maksuttomilla palveluilla.

Kolmisointu-sopimuksen kautta:

 • järvenpääläisillä eläkeläisjärjestöillä on mahdollisuus saada vapaalippuja Sibelius-Akatemian konsertteihin Musiikkitalolla sekä Musiikkitalon esittelykierroksia
 • palvelukodeissa ja Myllytien toimintakeskuksessa järjestetään vuosittain erilaisia musiikkitilaisuuksia

Kulttuuripalvelut on myös mukana Setlementti Louhelan Kulttuuriluotsi-toiminnassa tarjoamalla maksuttomat liput luotseille. Lisäksi parhaillaan valmistellaan liittymistä valtakunnalliseen Kaikukortti kokeiluun, jossa kortin haltija saa ilmaisen sisäänpääsyn kunnan kulttuuritapahtumiin.

Järvenpään opiston osalta meneillään on opintosetelianomus, josta päätös tulee toukokuussa. OPHn opintoseteliavustus senioreille (yli 63 v.) ja eläkeläisille (rajoitettu määrä) on tarkoitettu kurssimaksujen alentamiseen. Tulevana lukuvuotena se on max. 50€, jos kurssin hinta jää alle 50€, niin opintosetelin arvo on kurssin hinta. Osa opintoseteleistä kohdistetaan pienituloisille (bruttotulot jäävät alle 1400€). Opintosetelit on jaettu arpomalla. Siihen ilmoittaudutaan joko netissä kurssin nimellä (Opintosetelit), Palveluspisteessä tai puhelimitse 27192498. Setelit voi käyttää haluamaansa kurssiin.

Digistä mua! ja Hae mut! –hankkeiden avulla voimme vuosien 2019 ja 2020 aikana tarjota myös eläkeläisille, kuten muillekin aikuisille maksuttomia tukipalveluja digiasioissa ja muissa arjen perusasioiden hoitamisessa.

 Liikuntapalveluiden osalta eläkeläisille tarjotaan seuraavat etuudet:

 Piirosen kuntosali, vapaaharjoitteluvuorot

 • vapaaharjoitteluvuorot ovat valvottuja, mutta vuorolla ei ole ohjausta
 • tarkoitettu eläkeläisille ja erityisryhmille
 • osallistumismaksu 39 €/15 kerran lippuvihko
 • vuorot ovat maksuttomia 70 vuotta täyttäneille järvenpääläisille
 • ma klo 11.30-13.30, ti klo 13-15, ke klo 8.30-10.30, to klo 13-15, pe klo 11.45-13.45

Uimahalli

 • uintimaksu eläkeläiset 2,80 €/kerta (koko eläke)
 • Eläkeläisten liikuntakortti 5,20 € oikeuttaa eläkeläisten alennettujen etuuksien saamiseen arkisin klo 7 – 14 (pe klo 8)
  • uinti, kertakäynti                                  1,70
  • kuntosali, kertakäynti                           1,20
  • yhdistelmä, kertakäynti                        2,20
  • kausiranneke/uinti                              32,00
  • kausiranneke/kuntosali                       27,00
  • kausiranneke/yhdistelmä                    53,50
    

Kulttuuri- ja liinkutapalveluissa on jo olemassa eläkeläisille alennetut hinnat sekä myös maksuttomia palveluita. Järvenpään kaupunki valimistelee myös liittymistä valtakunnalliseen Kaiku-kortti verkostoon joka mahdollistaa vähävaraisille ikäihmisille maksuttoman sisäänpääsyn kaupungin järjestämään kulttuuritoimintaan ja osaan Opiston tarjonnasta. Järvenpään kaupunki kehittää hyte-palveluita kokonaisuutena, jolla pyritään mm. omaehtoisen toimintakyvyn ylläpitämiseen iästä riippumatta.

  

Ehdotus

Esittelijä

 • Marju Taurula, palvelualuejohtaja, marju.taurula@jarvenpaa.fi

 

Hyvinvointilautakunta päättää todeta vastauksena Järvenpään eläkeläisneuvoston ja valtakunnallisten eläkeläisjärjestöjen paikallisyhdistyksen tekemään aloitteeseen koskien  65- vuotta täyttäneiden virikekorttia, että

 1.  erillistä virikekorttia ei toteuteta, vaan ylläpidetään voimassa olevat taksat ja etuudet.
 2. ikäihmisten palveluita ja tarjontaa kehitetään yhtenä kokonaisuutena osana kaupungin hyvinvointipalveluita.
 3. aloite todetaan loppuunkäsitellyksi

 

 

Päätös

 

Hyväksyttiin

 

 

Tiedoksi

Järvenpään eläkeläisneuvosto